Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, märts 14, 2007

Kilde Kolmest Kuueni IX

Eile purustati Lõuna-Soome soojarekord. Helsinki-Vantaal mõõdeti eile pärastlõunal üle kümne soojakraadi. Viimaste päevade ilm üle maa olnud viis kraadi keskmisest soojem. Ning allergikutele on antud juba esimesed hoiatused, sest lepp ja sarapuu tolmlevad

Eile lõppes eelhääletus: valimas käis ligi 1,2 miljonit soomlast (29%). Naised olid meestest seekord aktiivsemad. Ning eelhääletusest osavõtt oli selgelt suurem kui neli aastat tagasi.

Eesti laste eelmise aasta lemmikfilm ”Leiutajaküla Lotte” esilinastus täna Helsingis, Klaaspalees ehk siis kesklinnas asuvas Lasipalatsis. Soome keeles on koerakese nimeks pandud Lotta ning nimi tervikuna kõlab ”Keksijäkylän Lotta”.
Sündmusel olid ka aukülalised: Eesti presidendi abikaasa, proua Evelin Ilves ja Soome presidendi abikaasa, doktor Pentti Arajärvi. Ning publikuks oli kutsutud näiteks ka Soomes elavaid eesti perekondi.
Enne linastust andsid filmitegijad Soome ajakirjanikele ka pressikonverentsi.
Selline kevadine kingitus siis.
Mõni aasta tagasi tehti Eesti joonisfilmiga Soome lastele aga Jõulukingitus: „Lepatriinud jõulud“ on televiisoris olnud suisa kahel korral.

Täna esitleti ajalehtedes aga Soome presidendi uut paati õigemini esindusjahti, mille väärtus on 2 miljonit eurot ja mis antakse pidulikult üle 2008-aasta mai.
Proua presidendi jaht on 20 meetrit pikk ning kannab nime Kultaranta 8, ning alus vahetab välja juba 22 aastat riigipäid sõidutanud Kultaranta 7-me.
Futuristlikus stiilis alumiiniumist ja klaasist jaht on inseneride sõnul kümneid aastaid vastupidav. Tegemist on ainulaadse eksemplariga, Jahi välispind on alumiiniumist ja sisustus on puidust ja põhjamaiselt vaoshoitud ning kajutiteseinad on suurte klaaspindadega – selleks, et Soome loodus toimiks sisustuselemendina. Avalikkuse eest jäävad varju presidendi isiklikud eelistused ja turvelemendid. Midagi erilist neis kantselei andmeil polevatki. Samas kinnitati, et jahti planeerides tehakse seda ka tulevastele presidentidele.
Jahiga täidab president esindusfunktsioone.
Uudne on seegi, et uus paadike kuulub presidendi kantseleile, mitte aga mereväele, nagu senini. Paati rahastab presidendi kantselei oma eelarvest. Jahti on planeeritud osta juba mitu aastat, nüüd tehakse see teoks.

Soomlased on suured kohvijoojad
Nad kuuluvat selles vallas suisa maailma juhtriikide hulka.
Igal aastal kulub ühe soomlase peale 9,8 kilogrammi kohvipuru.
Euroopa Liidus on keskmine tase hoopis madalam – vaid viis kilo inimese kohta.
Suurköögid ja kauplused tarbisid eelmisel aastal peaaegu 49 miljonit kilo röstitud kohvi, ning varasema aastaga võrreldes on seda 4% rohkem
Soome viib riigist ka kohvi välja: seegi number oli senisest suurem ligi 7 miljonit kilo. Ning kõige enam viidi Soomest kohvi Eestisse.

Soome parlamendisaadik Kimmo Sasi nõuab liikluseksimuste puhul karmimaid karistusi Sellise pealkirjaga uudiseid võis läinud nädala Soome koonderakonna nimekirjas uuesti Arkaadia mäele kandideeriv Sasi on sellesisulisi arvamusi avaldanud juba 5aastat tagasi. Seni ei ole karistused karmistunud.
Kuid Saadik Sasi sattus eelmisel esmaspäeval raskesse liiklusõnnetusse: Sasi juhitud auto kaldus vastassuuna vööndisse ning põrkas kokku vastu tuleva autoga. Kokkupõrke tagajärjel hukkus vastutulevas autos viibinud reisija.
Sasi viidi raskete vigastustega haiglasse ning pühapäeval arvati, et tema kaelavigastust vajab paranemiseks operatsiooni.
Politsei kinnitusel ei ole õnnetuse tekkepõhjused täpselt teada, kuid alkohol ja mobiiltelefoni kasutamine on välistatud. Kimmo Sasi assistendi sõnul oli saadikul enne kokkupõrget väsimushoog, kuid Sasi jätkas siiski sõitu, sest tundis end jälle virgena.
Juhtumist uuritakse tavalise liikluseeskirjade rikkumisena ning surma ja vigastuste põhjustamisena.

Töötute politseinike palkamiseks saadi riigilt toetust
Siseministeerium eraldas 2 miljonit eurot, millest jagub 100 politseiniku palkamiseks – sõlmitavad lepingud on esialgu tähtajalised ja vaid pooleks aastaks.
Praegusel hetkel on Soomes ühtekokku 112 töötut politseid. Olukord tekkis pärast Soome eesistujamaa staatuse lõppemist ning süvenes aasta alguses politseikooli lõpetanute võrra.
Politsei töötus olevat Soomes tegelikult ikka hooajati esinev, kuid alati siiski lühiajaline nähtus. Halvem on lugu aga töö asukohaga, sest kodukandist alati tööd ei saa.
Siseministeerium on nõu ja jõuga appi nüüd tulnud, sellele aitas kaasa ka reedel Helsingis kesklinnas toimunud politseinike ja tulevast politseide meeleavaldus.
Koolitatud ent töötuid politseinikke on täna Soomes kokku ligi 300.

Eurovisiooni vürstiks tituleeritud ansambel ”Lordi” kogus laupäeval Helsingis toimunud Emma-gaalal 5 Soome pop-muusikaauhinda: Parima bändi, Parima laulu, enim plaate müünud ansambli, Eksport-Emma ja E-Emma kategoorias. Esimest korda sai Lordi Emma-kuju 2002 aastal
Uustulnuka Emma võitis Sunrise Avenue.
Parimaks kodumaiseks artistiks valiti Lauri Tähkä & Elonkerjuu.
Välismaalt valiti parimaks aga …Iron Maiden.
Emma-gaala anti üle ka elutöö-preemiaid: Muusikud J. Karjalainen ning MATTI JA TEPPO Ruohonen

Sir Sümpaatne ehk Sir Symppis Ta saabus Helsingisse pühapäeva õhtupoolikul nagu kestahes teine reisija. Kasutamata vippide tuba ja tegemata liigseid žeste.
Tema käepigistus olevat soe ja tugev ning tema väljanägemine – nagu ikka staaridel – on super
Tänaseks 49 aastat laval olnud ja vaid 66 aastane Cliff Richard, on Soomet viimati külastanud 17 aastat tagasi ja meenutas, et publik oli toona viisakas ja rahulik.
Eile õhtul andis Sir Symppis Helsingi Jäähallis kontserdi ning enne seda oli staar isegi pabinas, kuna esitas Soomes nähtud showd viimati 6 nädalat tagasi.
Ajakirjaniku küsimusele, et kuidas temast sai SÖÖR, vastab laulja, et ”Mulle saadeti peaministri kantseleist kiri, milles küsiti, kas nõustun sellega, et kuninganna soovib mind rüütliks lüüa. No muidugi nõustusin ma sellega.” See kõik juhtus 12 aastat tagasi.

Kolmest Kuueni 14. märtsil 2007

Sildid: , , ,