Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

laupäev, märts 10, 2007

Mehed, kes leidsid Supernova

Supernova Soomes. Varkauses pildistasid kaks harrastus-astronoomi seni avastamata supernoovat ehk surevat tähte. Veli-Pekka Hentunen ja Markku Nissinen teatasid leiust Harvardi-Smithsoniani instituudile, ning rahvusvahelises supernoovade nimekirjas läksid nii soomlased ise kui nende leid registrisse, vahendas läinud reedel Soome astronoomide väljaanne „Tähed ja kosmos“.
Sündmus jääb erilisena ka Soome astronoomia ajalukku, sest varem ei ole siinkandis surevaid tähti avastatud.
Supernoova sünnib näiteks siis kui massiivne täht oma elu lõpus plahvatab, või siis kui üks kaksik_tähtedest on n-ö „üle toitunud ja läheb lõhki“. Plahvatuse valgus paistab kaugele üle teiste tähtede ja on seepärast hästi nähtav.
Supernoovade otsimine on tänapäeval rutiin, millega tegelevad teleskoopidega ühendatud arvutid ning nii leitakse aastas sadu supernoovasid. Kuid isegi automaatika pole kõikvõimas, ning tänu sellele vedas Markku Nissinenil ja Veli Pekka Hentunenil – nad said oma silmaga näha, kuidas täht sureb. Linnuteel leiti viimane supernoova 400 aastat tagasi.

Sildid: