Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, veebruar 20, 2007

Vastlapäevast ka killuke

Võimatu kooslus
IltaLehti 20.2.2007

Vastlakukli söömine ilma ennast määrimata on oskus.


Vastlakuklist võib võitu saada vaid kahel käel. Tagajärgede eest ei ole keegi kaitstud. Kõige parem on, kui taskupeegel juhtub kaasas olema, siis ei ole pärast piinlik. (Esa Pyysalo foto)

Painuta kukli mütsike "lusikaks" ja kasuta seda moosi ja mandlimassi tarbimiseks. (Esa Pyysalo foto)

Täna on jälle vastlakuklitega maiustamise päev. Kuidas aga olukorrast puhtana välja tulla?

Kombe- ja stiilikoolitaja Kaarina Suonperä rääkis kord televisiooni otsesaates, kuidas Soome Volbri-pidustuste hitt-toodet tippaleipä tuleks süüa. Suonperä pani aju meenutava küpsetise salvräti sisse ja andis sellele sõnaotseses mõttes rusikaga. Seejärel tegi paberi lahti ning sõi tekkinud tükid kombekalt ära. Lihtne. Kuid Vastlakukli puhul see kunst ei aita. Sest vahukoor ei kannata jõudu.
- Ainus võimalus kombekalt söömiseks on alustada kukli mütsist. Seda võib siis pisut painutada ning lusikana kasutades saabki kukli peale pandud vahukoore ning sisse vajutatud moosi ja mandlimassi ära süüa. Ning see on üsna puhas töö.
Pärast esimest etappi läheb aga raskemaks. Järele jäävast paksust kukliosast ikka nii lihtsalt end läbi ei söö. Suonperä teeb ettepaneku, et kukkel lõigataks ühtlaselt viiludeks.
- Ükski naine ei näe ahvatlev välja, kui ta ajab oma suu pärani nagu ahjuukse. Minu nipp on siinkohal lihtsalt viisakas naeratus ja lause "tänan, ma ei jaksa rohkem". Vastasel juhul kukub võib mulle lihtsalt sülle kukkuda.

- Kui vastlakuklit süüakse kätega, tasub kaanest alustada ning dippida kaant vahukoore sisse, soovitab kassapidaja-ettekandja Elina Ketola Fazeri kohvikust, mis paikneb Helsingis Kluuvi tänaval.
Tehnika peaks olema samalaadne nagu suurt moosipalli süües. Ja sel juhul on kindlalt lubatud ja suunurkade limpsimine.

Sildid: ,