Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

pühapäev, november 12, 2006

"Vanhanen! Matti Vanhanen!"

Soomlased on oma peaministriga rahul.
Uuringufirma "Suomen Gallup" äsja avaldatud uurimus kinnitab, et peaminister Matti Vanhaneni (Keskusta) võimed ja oskused avalduva just praegusel töökohal - valitsusjuhina - kõige paremini.
Valitsuse eeskujuliku juhtimise eest sai Vanhanen kodanikelt hindeks 7,8 (Soome 10-süsteemis). Gallupis osalenute arvates on hr. Vanhanen ka eeskujulik avalikuelutegelena, kes oskab esil olla.
Tõsi, vastajate arvates on Vanhaneni juhiomadused viimasel ajal millegipärast pisut sordiini all.
Kehvapoolselt on peaminister hakkama saanud kodanike tööeluga seotud küsimuste korraldamisega (hindeks anti 6,9). Maakondade tasakaalustatud areng andis samuti pisut miinuspunkte: hindeks anti eelmise aasta 7,2 asemel 6,9. Kokkuvõttes kukkus pisut ka nö keskmine hinne, kuigi vaid pisut - eelmise aasta 7,5 asemel on see nüüd 7,4.
Gallupi andmetel hindavad naiskodanikud Vanhaneni kõrgemalt kui meeskodanikud. Peaminister on hinnatuim põlluharijate ja pensionäride hulgas.

Vanhanen oli sel nädala avaldatud uurimustes keskne kuju. Nii näiteks küsis ajaleht "Aamulehti" oma majandusuuringu lehel lugejailt:
Kes on Sinu jaoks Soome mastaabis kõige suurem ihalusobjekt?
ning avaldas eile küsitluse tulemused, millest selgus, et 11% vastanud naistest pidas kõige ihalusväärsemaks oma kaasat (elukaaslast või abikaasat).
Paljude naiste arvates oli oma kallimast aga ihaldavam tänane peaminister Matti Vanhanen. Peaminister on olnud populaarne mees nii meeste kui naiste hulgas. Ja mitte ainult populaarne, vaid tänapäeva soomlastest koguni see ihaldusväärseim mees. Vanhanenile järgnesid vastanud naiste abikaasad või elukaaslased, tänane pangajuhataja Sauli Niinistö, president Martti Ahtisaari ja Eurovisiooni esinumber Lordi solist mr. Lordi.
Aamulehti küsis peaministrilt uuringule kommentaari. Vanhanen tõdes, et inimesed on hääletanud seda, kes on kõige enam igapäevaselt esil. Ehk siis: ihaluse põhjus on pidev avalikkuse tähelepanu.
Esil on lemmik olnud tõesti palju - nii uudistes kui ka õhtulehtedes ja naisteajakirjades. Ja nagu eelnevast selgus, Vanhanen ka oskavat esil olla.
Taustaks olgu öeldud nii paju, et mõni aeg (aastat paar?) tagasi jättis abikaasa Matti teise mehe pärast maha ja eelmisel nädala astus sama sammu Matti ise - lahkudes (1) alles augustis nö avalikuks saanud(2) suhtest.
Tamperes ilmuva lehe küsitluses oli teisigi teemasid: näiteks teame nüüd, et ilmastikumuutus ja kuritegevus panevad mehed oma enese kiilaspäisusest isegi rohkem muretsema.


vahepala