Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, oktoober 24, 2006

Lapsed, lapsed, lapsed

Alkohol on arengupeetuste tekke suurim põhjus
Täna hommikune teleprogramm Aamu-tv pakkus tõsise uudisloo, öeldes et viina tõttu sünnib igal aastal umbes 600 puuetega last. Ja neist iga kümnes on tõsiste kahjustustega.

Lootekahjustused on Soomes lisandunud, ja eriti selgelt paistab see silma Põhja-Soomes, kus näiteks kümme aastat tagasi oli selliseid juhtumeid aastas vaid paar.
Võimalikke kahjustusi nähakse liiga hilja, alles siis kui esimesed inimese arengu seisukohalt olulised nädalad on seljataga. ja seetõttu hilineb ka abi.

Kui varem on siinsetes nõuandlates öeldud, et natuke ikka võib – mis tähendab saunaõlut või klaasikest veini. siis tänase uudise kohaselt on arstid ühiselt nö NULL-LIINI valinud. Ehk siis ei ainsatki klaasi, pudelist rääkimata.
Siiani on öeldud, et õlu isegi soodustab rahulikku rasedust.
Täna peetakse suureks alkoholikoguseks nädalas / 10 pudelit õlut, milles 2,8-4,5 protsenti alkoholi, ehk siis see õlu, mida toidupoest osta saab.
Soomes on alkohol jagatud laias laastus kaheks: toidupoes ja alkoholipoes müüdavaks.

Uudises sõna võtnud arst nentis, et alkoholi tagajärgedesse ja selle kasutamisse suhtutakse ehk pisut liiga lõdvalt. Väide põhineb asjaolul, et kui arengupeetust põhjustaks mõni ravim või kemikaal, oleks juba ammu lokku löödud.

* * *

Sel nädalal toimub narkootikumide kasutamise tagajärjel surnud noorte mälestuseks kõikjal soome mälestusteenistusi ja väljakutele süüdatakse küünlaid.

- Eelmisel aastal suri narkootikumide kasutamise tagajärjel 70 noort, ja ehkki number on suur, on see kahe viimase aastaga võrreldes väiksem

- Noorte narkomaania vastu võitlemise organisatsioon ”Irti Huumeista” andmeil on noorte narkomaanide nn hiilgeaeg 2003. aastal, toona suri 100 noort.

* * *

Soome vanemad võtavad sageli puhkuse koolivaheaja nädalaks (sügisel-talvel)
Puhkusenädalaid on alast sõltuvalt keskmiselt 4-5 nädalat

* * *

Laste ja noorte heaolu nimel tegutsevad ühingud ja organisatsioonid avaldasid koostöös lasteõiguste volinikega sel nädalal nn juhtimiskava.

Kava kohaselt peab Soome järgmine valitsus – keeruliselt kõneldes – astuma teatud konkreetseid samme ning eraldama muutumatuid summasid laste ja noorte üha süveneva kriisi leevendamiseks.
Kriisi all mõledakse erinevate uuringute kinnitusi, et umbes 5-10 % siinsetest noortest ja lastest tunneb end üha halvemini: paljudel neist on õpiraskused, nad on sageli üksi või tunnevad end üksikuna, sest neil ei ole kõrval täiskasvanut. Tekkimas on ka juba noorte klassivahed.
Juhtimiskava allkirjastanud soovivad ka, et plaan huvitaks võimalikult paljusid: lapsi ja noori endid muidugi, kuid ka laste vanemaid, võimuesindajaid, omavalitsusi, ettevõtjaid jne.

Noorte ja laste halvast enesetundest ja masendusest rääkis pikemalt ka hiljuti Tampere Ülikoolis kaitstud väitekiri.
Väitekirjast selgub, et pea iga kolmas 8-13aastane tüdruk tahab end vahel vigastada
Peaaegu pooled samavanustest poistest soovivad teha haiget kellelegi teisele.
Väitekirja kohaselt on kõige raskem olukord 13-aastastel tüdrukutel – neist kuulub ligi kolmandik nö masenduse riskirühma.

Miks siis ikkagi on nii, selle kohta ütleb väitekiri et lastel on „hirmus kiire suureks kasvada!“ 13aastastest on suur osa näiteks lõpetanud mängimise, sest nii ei sobivat enam.
Psühholoogide sõnul on tüdrukute mänguea varane lõppemine sageli seotud uute tekkivate probleemidega: Ûks neist on väljanägemine ja teine enesehävitamine või suisa enesetapumõtted. Neil mõlemal on üks ühine joon: mõlemaga püütakse pälvida tähelepanu.
Väitekirja koostanud Atte Oksaneni sõnul oleks olukorda võimalik lahendada nii, et ühiskond tagab lapsevanematele tänasest veelgi paremad tööajad – siis saaksid vanemad lapse jaoks rohkem olemas olla.