Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, november 01, 2006

Gaasiga kaasnev probleem

Vene-Saksa ühisfirma Nord Stream gaasitoru ehitusele peab loa andma Soome kaitsemministeerium, sest venemaa planeeritav toru ohustab Soome lahes paiknevaid veealuseid merekaitsesüsteeme. Praeguse planeeringu kohaselt rajataks gaasitoru kontroll-süsteemidele liialt lähedale.

Merepiirivalveameti sõnul võivad Soome rahvuslikud merepiiri kontroll- ja kaitsesüsteemid sedasi avalikuks tulla. Lahe sügavuses olevad süsteemid kuuluvad Soome kaitsejõududel ja piirivalvele. Riigi seisukohalt oleks oht juba ka see, kui gaasitoru ehitatakse vaid osaliselt merealuste kontrollsüsteemide kohale.

Piirivalveameti esindaja kaptenmajor Petteri Leppänen näeb ehistuses kahekordset probleemi, sest veealuseid kuuldevälju ei saa reeta, teisest küljest ei saa torusid ka nende väljade kohale ehitada.

Veealuste seadmete olemasolu ja tähtsus on Soomele merepiiri kaitse seisukohalt erakordselt suur, kuna soome mereväel ei ole allveelaevu. Ning andureid kasutatakse püüdmaks meresügavuses veealusied võnkeid, mida tekitavad laevad propellerid ja allveelaevad.

Kaptenmajor Leppäneni sõnul tuleb tõenäoliselt enne gaasitoru ehituse lubamist anda soome kaitseministeeriumile täpne raport selle kohta, kuhu toru paigaldatakse.
Gaasitoru on planeeritud territoriaal- ja majandusipiiri vahele. Seniste mõõtmiste kohaselt on gaasitoru Kõige lähemal territoriaalpiirile Porvoo rannikul, vahemaaks on arvutatud vaid mõni kilomeeter.

Merevalvekeskuse sõnul tähendab gaasitoru ehitus keskusele töömahu kasvu, sest tekkivas olukorras peavad patrull-laevad pidevalt olukorda jälgima ning hoolitsema seni veel sõlmimata kokkuleppe täitmise eest.

Ka mereõnnetuste riski kasvust on räägitud, kuid piirivalveameti sõnul gaasitoru ehitus mereliiklust ei ohusta.

Venemaa ja saksamaa ühine Maagaasifirma Nord Stream loodab gaasitoru ehitust alustada pooleteise aasta pärast. Gaasitoru pikkuseks on mõõdetud 1200 kilomeetrit ning firma eesmärgikis on avada veealune gaasivool Euroopasse aastaks 2010.

ER uudistele 1. novembril 2006