Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

reede, oktoober 20, 2006

Uue ajastu künnisel

Laulu "Uue ajastu lävel – laul Anna Politkovskajale" muusikute tagalas on 17 noort, kelle keskmine vanus on 30. aastat. Ning suurem osa muusikutest on kunagi laulnud soomlaste lemmikansamblis, ainulaadses ”Ultra Bra”s.
Laulu on võimalik oma arvutisse laadida, see on saadavalt ka mp3 versioonis

Voima Kustannus Oy:n tilille: 800013-70732654.
Laita maksuun viitenumeroksi 71.
Lataa tästä: http://anna.voima.fi/anna.mp3

_________________________________________
LASTUD LASUD KOSTAVAD KAUGELE
SINIKAD PAISTAVAD KAUGELE
LÕPUKS NEED SIISKI KAOVAD
JA KALMISTU KESKELE
KASVAB KÛMME UUT PUUD

KUI MAA ON OMA INETUMAS RÜÜS
JÄÄVAD MAHALASTUD SELGEMINI MEELDE
PAREMINI KUI NEED, KES MõRVA EEST ON MAKSNUD

Sõnad:Terhi Kokkonen, helilooja: Kerkko Koskinen
_________________________________________

Soome noored muusikud tegid laula tundes kodanikukohustust, sest nende sõnul peab Anna Politkovskaja meelde jääma.

Soomes tunti Politkovskajat üsna hästi. Ta käis siin sageli erinevatel seminaridel kõnelemas ja tal oli siin ka palju sõpru ning mõttekaaslasi. Isiklikult tundis teda ka näiteks välisminister Erkki Tuomioja, kes esimeste seas ütles siinses meedias välja, et tegu on sõnavabaduse vastase mõrvaga. Tuomioja sõnul hindas ta kõrgelt nii Anna Politkovskaja tööd kui ka tema julgust.
Just Soome ütles Politkovskaja esmakordselt näiteks, et "Tsetseenia: see on rahuvuse mõrv" (2002); "Tsetseenia: see on meie Palestiina" (2004); "Putin eksib, kui ta väidab, et Tsetseenia sõda on lõppenud" (2002).

Täna hommiklu kõlas ajakirjaniku mälestuslaul ”Uue ajastu lävel” esmalt Riigiraadio noortekanalil YleX. See oli täpselt kell 8. 20 ja nö vabalt mängitavaks anti luba viis minutit hiljem.
Selleks, et kõik sujuks, said varahommikul kõik Helsingis paiknevad raadiojaamad lauluga CD-plaadid.

Täna õhtul süüakse Lahti mitteametliku tippkohtumise raames pidulikum õhtusöök, millele saabub ka president Vladimir Putin. Õhtusöögi kutse esitas peaminister Matti Vanhanen. Ning kuuldavasti vastas Putin kutsele, et ”kui president Tarja Halonen tuleb, siis tulen mina ka.”
Lauda istutakse kell kuus, ja Soome meediale on seni menüüst tähtsam olnud Putini reaktsioon ja vastused. Matti Vanhanen on lubanud nüüd Putinilt nö otse küsida.

Söögiisu võivad häirida meeleavaldajad: nimelt on Lahti politseilt luba saadud küünalde-meeleavalduseks ja kui läheb just nii nagu, tänase laulu autorid on plaaninud, siis kõlab Sibeliustalo ees küünlavalgel justnimelt seesama laul.
Laulu on võimalik internetist kuulata ja endale ka sümboolse summa eest laadida. Laulu on soovitatud mängida täna piki päeva ja seda on nimetatud ka Putini tervituslauluks. Saadud raha annetatakse inimõigustega seotud tegevusele Tsetseeniasse.

Peaminister Vanhanen on öelnud, et "Venemaal on omalaadne demokraatia". Muusikute sõnul on see omalaadsus väga paljudele inimestele haiget teinud ja elu nõudnud.
Muusikud on oma tegevust kommenteerinud nii: meie töörühm ei nõustu demokraatiaga, mis annab õigus ”tõde otsivaid inimesi tappa”. Muusikud on avaldanud internetis ka oma tugevama seisukoha:

/---/Soome peab riigina näitama, et Soomel on julgust nõuda Venemaalt ja Putinilt tegutsemist, mis parandaks inimõigusi.
Kui Soome jääb jätkuvalt tagasihoidlikuks, siis ei ole Aki Kaurismäki ainus, kes Soome kodakondsusest loobub./---/

Avaldus lõpeb sõnadega:

Ajakirjanikuna oli Politkovskaja
julguse, tõe, inimõiguse ja vaba meedia võrdkuju.


Vabas vormis 20. oktoobril 2006 ER saates Uudis+