Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

reede, september 29, 2006

Politsei avalikustas pedofiilide võrgustiku

Ohvrid on kuriteo toimumise hetkel olnud 6-17 aastased, nad on tavalistest peredest pärit poisid ja tüdrukud, kes elavad erinevates Soome piirkondades.
Mõne ohvri puhul on ärakasutamine kestnud aastaid ning lõppenud vahekorraga.
Kriminaalpolitsei komissar Jonna Turuneni sõnul leidsid kuriteos kahtlustatavad oma ohvrid internetist: erinevatest pildialbumitest, foorumitest ja jututubadest.
Kuriteo ohvreid on üle kolmkümne.

Kahtlusaluseid on hetkel üheksa, neist osa töötab juhtivatel kohtadel, üks meestest on õpetaja. Neil kõigil on laitmatu taust, nad on kohtulikult karistamata. Suurem osa kinnipeetutest on pärit Helsingist või selle lähiümbrusest. Ning kriminaalkomissar Kari Tolvaneni sõnul on laias laastus pooled kahtlusalustest omavahel ohvrite kohta infot vahetatud.

Helsingi politsei kinnitas pressikonverentsil, et pedofiilide võrgustikuga on seotud sadu lastega toime pandud seksuaalkuritegusid.
Detailsemalt politsei fakte ei kommenteerinud, öeldi vaid et kahtlustatavad kuriteod on toimunud viimase seitsme aasta vältel ja et kuritegude nimekiri on pikk. Teadaolevalt kuuluvad sellisesse nimekirja näiteks lapse vägivaldne seksuaalne ärakasutamine ja seksiteenuste ostmine.
Politsei kinnitas ka et mõnel juhul on tegu ametiseisundi kuritarvitamisega.

Politsei sattus meeste jälile juhuslikult selle aasta algul ja teist kuritegu uurides.
Läbiotsimisel konfiskeeris politsei sadu selgelt pornograafilisi, poseerivaid lapsi kujutavaid fotosid. Leiti ka samasisulist videomaterjali.
Komissar Turuneni sõnul on mehed fotomaterjali kas otse internetist oma arvutisse laadinud või siis ohvritelt elektronposti teel saanud.

Pressikonverentsil rõhutati mitmel korral, et juhtumi uurimine on pooleli ja midagi täpsemalt öelda ei saavat. Kinnitati ka, et vähemalt esialgu ei saa rääkida mingist suurest pedofiilide grupist. Kahtlusaluste omavaheline suhtlemine on siiski juba tõestatud. Kinnitust on leidnud ka möne kahtlustatava nö kuriteo käekiri.

Politsei sõnul ei tule osa kuritegudest kahjuks ja tõenäoliselt kunagi päevavalgele. Kuid laste seksuaalset ärakasutamist käsitlevad kohtuprotsessid on juba alanud ja osa ka toimunud.

Ehkki juhtum on värske, on see kajastanud juba mitmeid arvamusi ja avanud uue teema: kuidas oma lapsi kaitsta?
Laste ärakasutajad ehk kommionud otsivad ohvreid ühe süsteemsemalt, lastepsühhiaatri Raisa Cacciatore sõnul on laste ärarääkijad väga osavad, leides üles just need lapsed, kellele ei ole kodus räägitud seksist ja ohtudes. Ja sellised ohvrid ei oska enda eest seista, tõdeb Cacciatore.
Ning tuletab jälle kord meelde, et ka interneti kasutamisel on omad reeglid, mis kehtivad nii kodus, koolis kui netikohvikus. Sest interneti kasutamise ärakeelamine ei ole lahendus.

ER uudistele 28. septembril 2006