Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, oktoober 18, 2006

Kas sõjaajaloo murdepunkt?

Lappeenrannas Huhtiniemi linnaosast on leitud vana ühishaud, kuhu on maetud esialgsetel andmetel 11 meest. Neist kümne luud olid eile õhtuks välja kaevatud. Uurijad usuvad, et väljakaevamiste käigus võib maetuid leiduda hauast veelgi. Ühishaua leidmine võib mõjutada Soome sõjaajalugu.

Ekspertiis on praeguseks kinnitanud, et mehed on üsna suure tõenäosusega maetud samal ajal. Samuti on põhjust oletada, et mehed on maetud ilma kirstuta ning kõrvuti. Tõenäoline on seegi, et kõik maetud on täisealised ja et noorim maetutest on olnud umbes 20-aastane.
Soome kriminaalpolitsei on ühishaua uurimist alustanud ning nende esmaseks ülesandeks on tuvastada leitute isikud ning välja selgitada, kas mehed on surnud loomulikku surma, mõrvatud või on tegemist teise maailmasõjaaegsete mahalastutega.
Väljakaevamisi alustati Huhtiniemi linnaosas just nimelt selleks, et leida Soome jätkusõja-aegseid haudu. Väidetavalt on seal hukatud väejooksikute ühishaud. Leidu on uurimas Helsingi ülikooli kohtumeditsiini ja arheoloogia teaduskonnad. Väljakaevamisi rahastab Soome Kultuurifond ning eesmärgiks on lahendada nn Huhtiniemi mõistatus.

Ümberkaudsete elanike ja kunagiste sõdurpoiste suuliste pärimuste põhjal olevat 1944 aasta suvel just Huhtiniemis tegutsenud salajane tribunal, mis mõistis surma võib-olla isegi sadu väejooksikuid. Ühtegi kirjalikku dokumenti toimunust ei ole.
Esimene konkreetne tõend matmispaiga kohta leiti juba 1972aastal, kui linn paigaldas Üsna tänase leiukoha lähedale veetorustikku. Tookord leiti samuti umbes kümne inimese luud.
Arheoloogidel on aga siiski alust arvata, et tegemist ei ole samade luudega, sest nüüd leitud ûhishaud oli puutumatu.
Lappeenranta linn teostas eelmisel talvel proovikaevamisi ning nende käigus leiti inimluid. Kuid linna meelest ei olnud tegemist uurimist vääriva leiuga.
Soome Kultuurifond eraldas väljakaevamisele 40 tuhat eurot ning Fondi esimees Antti Arjava põhjendab summat sõnapaariga „Rahvuslik juhtum“ ja seletab, et iga mõistatus tuleb korralikult lahendada.
Umbes kaks nädalat tagasi leidsid uurijad inimluid ja sõdurivormist pärit riidetükikesi. Lisaks neile on välja kaevatud ka mõned tollel ajal kasutusel olnud metallesemed.
Arheoloogia professori Mika Lavento sõnul ei saa aga veel öelda, millal täpselt haud on tehtud, ning kellega on tegemist. Samas kinnitas Lavento, et ühetgi võimalust ei saa välistada. Võimalik on ka see, et maetud mehed on sõdinud 1918 aastal või veelgi varem.

Kalmistul on ööpäevaringne valve ning kuu algul alustatud väljakaevamisid jätkatakse veel vähemalt kaks nädalat.
Väljakaevamiste kohana on Huhtiniemi keeruline, sest aastakümnete vältel on pinnas mitmel korral läbi kaevatud. Praegu on piirkond kasutusel laagriplatsina.

Hauast leitud skelette hakkab uurimia Kohtumeditsiiniline ekspertiis. Ning edasised plaanid tehakse vastavalt uurimustulemustele.