Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, november 08, 2006

Lossi mustas ja metalselt läikides

Soome valmistub juba usinalt iseseisvuspäeva vastuvõtuks. Pidulik vastuvõtt ja imeline tantsuõhtu ehk ball toimub tavapäraselt Helsingis, kaldapealses presidendilossis ning kutsed on juba teel. Üks aasta vaadatuimaid teleülekandeid nõuab hoolsat ettevalmistust ka moekunstnik Jukka Rintalalt. Iltalehti käis juba uurimas, et mida presidendi vastuvõtule selga pannakse.


Novembri lõpuni avatud näitus on Tamperes Finlaysonil.

Maria Antoinettest tehtud film mõjutab selle talve moodi. Kas ka vastuvõttu?

Rintalal on ühtekokku juba 20 aastane kogemus vastuvõtutualettidest, rekordarv kleite ühe õhtu kohta on kaheksa. Soomes on kombeks nö tavalise külalisena vastuvõtul vaid üks kord (v.a sõjaveteranid, poliitikud, vaimulikkond ja diplomaatiline korpus) käija, Rintalale tuli kutse 1996 aastal.

Äsja oma 30aastase karjääri auks Tamperes näituse avanud Rintala on igal aastal vähemalt ühe kätetöö vastuvõtule saatnud. Kui palju neid sel aastal valmib, on lõpuni saladus. Ärisaladus on ka see, kes tualette kandma hakkavad. Naised, kes Rintala tööde kasuks on otsutanud, teavad, et kunstnik arvestab nii kandja isiksuse kui ka strateegiliste mõõtudega.

Mis on aga MOES? Rintala sõnul kasutatakse sel aastal värvidest musta ja halli ning sekka metalseid toone nagu näiteks hõbedat. Mis ja kuidas kantakse näeb 6. detsembril, õhtul kuue paiku - siis kui Soome kodude akendel põlevad kaks sinivalget küünalt.

Iltalehtile antud intervjuus kinnitas Rintala, et presidendile ei ole ta ekstra loonud, kuid Rintala teab, et president Halonen kannab tema disainitud Marimekko-sarja.

Rintala on rahvusvaheliselt tuntud moekunstnik, kes osales märtsis Shanghai moenädalal, olles nö külalistäht. Sama ürituse varasemad tähed on olnud näiteks Giorgio Armani, Oscar de la Renta ja Sonia Rykiel.

mugandatud Iltalehtist

1 Comments:

Blogger Larko said...

Pole vist vaja uut ülikonda ostma minna. Eks presidendi kutse jälle postis kaduma lähe, nagu igal varasemalgi aastal. :-P

12 november, 2006 19:29  

Postita kommentaar

<< Home