Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, november 22, 2006

Lordi - loobu maskist!

Rahva tahe on müüre murdev, kuid kas sellest piisab ka maskist loobumiseks, saame teada kõige hiljem 6. detsembril nii umbes kell 19.00 vaadates Soome televisoonist presidendilossis toimuvat iseseisvuspäeva vastuvõttu.

Suur osa ühe kõmulehe netilehe lugejatest soovib Eurovisooni võitjaid, ansamblit "Lordi" nii nagu nad passipildil on. Foto on tehtud Lordi vastuvõtupeolt mais 2006.


"Soome iseseisvust tähistatakse Lossis ülimas pidulikkuses ja see puudutab ka riietumist. Ja üleüldse: see on juba naeruväärne, kuidas Lordi liikmete nö eraelu varjatakse - nagu oleks tegemist kuningriigi kalleima aardega."

Nii kirjutas netilehes keegi Viivi, vastates küsimusele "kuidas peaks Lordi Lossi ilmuma ja kuidas tekkinud patiseisu lahendada. Viiviga oli ühel nõul ligi 50% vastanutest. Nende arvates oleks nüüd viimane aeg maskist loobuda ning ilmuda presidendi ette etiketikohases pidurüüs. Nagu kõik kutsutud seda teevad.

Koletisebändil on senini olnud kindel liin: maskideta rahva ette ei minda ja soomekeelseid intervjuusid antakse ainult kostüümis ja seljaga kaamera ees seistes. Ja ehkki kõik, kes vähegi on soovinud, on kodanik Putaansuu fotosid ka maskita näinud, soovivad inimesed jätkuvalt maskidest loobumist. Nüüd on põhjuski (ja raudselt ilma irooniata) pühamast püham: Soome iseseisvuspäev.

Küsitlusele vastanutest umbes 20% pöördub oma soovidega aga hoopis Vabariigi Presidendi Tarja Haloneni poole: "President peaks olema paindlikum ja külaliste soove arvestama." Ehk siis maskides ja 2,5meetristena lossi valssi tantsima.

"Rock'i kohtupäeval peab oma hinge paljastama"

Keegi Jooseppi arvas nii:

"Antud juhul oleks viisakas kui ka president teeks mööndusi. Lordil on ju maski-liin algusest peale teada olnud, Lordi ei tee erandeid. Ja ennekõike: Lordi ei ole tavakodanik."

"Halonen oli ju kutseid saates teadlik maskidest ja bändi soovidest. Midagi on selgelt nihkes, kui saadetakse kutse kuid keelatakse nö iseendana tulemine", kirjutas aga hoopis keegi Kerva.