Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

neljapäev, august 31, 2006

Porvoo Toomkiriku süütaja mõisteti vangi

Kiriku süüdanud 18-aastane noormees mõisteti kolmeks aastaks ja kaheks kuuks vangi otsuse jõustumise hetkest alates.
Askolast pärit nooruk kinnitas kohtus, et süütamine ei olnud tahtlik ning kahetses oma tegu.
Põlengust tekkinud kahjusid hinnatakse 10 miljoni euroga.
Trahvisumma esitatakse süüdimõistetule hiljem.
Porvoo peaprokuröri Petri Vaaja nõudis noorukile seitsme aastast vangistus, viidates tahtlikule süütamisele.

Teised kaks noorukit toodi kohtupinki süütamisest mitteteatamise pärast.
Kaasosaliste, 19-aastase naise ja 20-aastase mehe üle mõisteti kohut tuletõrje-eeskirjade rikkumise ning kaasinimeste elu ja vara ohtuseadmise paragrahvide alusel. Kohtulikku karistust neile siiski ei määratud.

Ringkonnakohus arvestas otsust tehes ka noortele osaks saanud negatiivset avalikkust ja seda, et noored kahetsesid tehtut.
Kõik kolm olid õnnetuse hetkel alkoholi tarvitanud. Kuid järgmisel hommikul andsid nad end ise politseile üles, pärast ülekuulamist võeti teine noormeestest vahi alla.

Mai lõpul toimunud põlengus hävis täielikult Soome ühe kuulsaima maamärgi ja ajalooliselt tähtsa Porvoo Toomkiriku katus.
Kiriku sisustus on kustutusainest, veest ja suitsust tekinud jälgedest hoolimata rahuldavas seisus. Ka kiriku otsakolmnurgad jäid püsti ning need on endiselt toestatud.
Toomkiriku kõrval paiknevad kirikla ja kellatorn päästeti.
Kustutustööd kestsid kolm päeva.

ER uudistele 31.august

1 Comments:

Blogger Piret Kooli said...

Porvoon kirkon korjauksesta yli viiden miljoonan euron lasku
(Julkaistu 02.11.2006, klo 11.02)

Porvoon tuomiokirkon korjauskustannukset nousevat yli viiden miljoonan euron. Korjaus maksaa silti pelättyä vähemmän, sillä aiemmin kustannuksiksi on arvioitu jopa kymmenen miljoonaa euroa. Keväällä poltetun kirkon korjaussummasta yli puolet maksaa vakuutusyhtiö.
Keskiviikkona valmistuneiden laskelmien mukaan kustannukset jäävät noin 5,2 miljoonaan euroon. Tuomiokirkon rakennustoimikunnan puheenjohtaja Pehr Sveholmin mukaan vakuutus kattaa kustannuksista 3,3 miljoonaa euroa.
Sveholmin mukaan vakuutus korvaa vain suoranaisesti tulipalosta aiheutuneet vahingot.
- Korjausvaiheessa tehdään kuitenkin myös sellaisia töitä, jotka eivät johdu tulipalosta. Tällaisia ovat esimerkiksi muun muassa sprinklerijärjestelmien ja uuden sähköistysjärjestelmän rakentaminen, kertoo Sveholm.
Helsingin ja Porvoon piispat ovat ehdottaneet, että kirkkohallitus myöntäisi kirkon korjaamiseen kaksi miljoonaa euroa. Kirkkohallitus käsittelee asiaa ensi viikolla.
Seurakuntayhtymän rahoitussuunnitelmaa käsitellään marraskuun puolivälissä. Varainkeruu korjauksen maksamiseksi on jo aloitettu.

04 november, 2006 16:26  

Postita kommentaar

<< Home