Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, veebruar 14, 2007

Kilde Kolmest Kuueni V

Soomlased saadavad aastas ligi 70 miljonit postkaarti. Suurim hooaeg on postitöötajate sõnul jõulud, siis liigub ligi 50 miljonit kaarti. Teine kõrghooaeg on Sõbrapäeval, mil soomlased saadavad umbes 5 miljonit postkaarti.

Sõjaväes möllab aga selle talve suurim gripilaine, mida nimetatakse A-viiruse-epideemia. Tsiviilelanikkonda peaks haiguselaine kimbutama nii umbes nädala pärast, prognoosib Rahva terviseametkond. Gripilaine on sel aastal nagu talvgi, hilja peale jäänud kuid tulemata ometi mitte. Ja gripile vastuvõtlikele soomlastele peaks hea uudis olema see, et viirus on varasemast leebem, sest eelmise talvel põdenutel on immuunsus veel jõus.

Soomes räägitakse ka Lõhe-aadressist, nimelt koguti enam kui 20 tuhat allkirja lõhekala loodusliku elukeskkonna säilitamiseks ja püügi piirangute kehtestamiseks. Põhja-Soome vaba-aja-kalurid andsid täna keskpäeval pöördumise üle valitsusele ja esinduskogule.

Täna hommikul on Porvoo lähedal Neste Oili jõujaamas avastatud soolhappe leke. Töötajad evakueeriti ja õhku pääsenud hape lahjendati veega. Ja praeguseks on öeldud, et hape pääses inimesi ohustama tänu jäätunud ventiilile

Kuid pikemalt on viimastel päevadel räägitud TULEST ja üldse mitte romantilises kontekstis, ehhki kamina ja küünlatuli seda pakkuma peaks.
Pori linnast pärit noorpaar otsustas Sõbrapäeva eel vaikselt abielluda ning nad valisid selleks romantiliselt lumise ja karge suusakeskuse – üsna kaugel põhjas paikneva Levi.
Kihlatuteks nad jäidki, sest vaid mõned tunnid enne tseremooniat süttis noorte üüritud, hallikatest palkidest suusamajake tulle. Noor naine suutis tekkinud kaosest veel tuletõrjele majakese asukoha öelda, ei enamat.
Lapi päästekeskus sai kõne mõni aeg pärast südaööd ja ehkki nad toimisid kiirel ja suutsid tule leviku kontrolli alla võtta, ei suutnud päästemeeskond elustamisega ohvreid tagasi võita.
26 aastane naine ja 28 mees surid vingumürgitusse.

Miks tulekahju puhkes, ei ole veel täpselt teada. Kuid politsei uurib juhtunud õnnetusena ja nende sõnul on üsna tõenäoline, et tuli sai alguse suusamajakese saunaosast, ja tõenäoliselt on nö süüdi elekter, sest saunaruumis olid nii riiete kuivatus kapp kui ka elektriradiaator..

Pruutpaari viimane öö on viimastel päevadel palju kõneainet andnud. Ja salapärasest pulmaplaanist teatakse täna sedavõrd palju, et pulmaplaan oli pikalt ette valmistatud ning et ka fotograaf oli tellitud.
Miks sellest täna aga laiemalt räägitakse? Sellepärast, et soomes on pulmade planeerimine väga suurejooneline ja paljudele tulevastele abikaasadele nö aastaid kestev töö.
Siin on palju pulmade ja ettevalmistusega seotuid ajakirju, raamatuid ja muidugi internetifoorumeid. Ning neist foorumitest ühes, Amoriin.com, kirjutas aktiivsel ka tänaseks hukkunud pruut.
Kuid - ajakirjandus ei räägi mitte niivõrd leinast, ega vahenda pisaradi vaid on leidnud eluliselt vajalikuma teema – kuidas käitud tulekahju korral ja tulekahjus.
Niisiis - Kuidas end olukorrast päästa? Paar netiväljaannet on isegi gallupeid korraldanud, teemal: kas oskate tulekahju korral tegutseda: Kyllä 62% Ei 38%

Kui kodu süttib põlema, ja soomes kohustuslik tuletõrje-alarm või suitsuandur hakkab üürgama, on vaid loetud minutid aega, et ennast ja oma lähedasi päästa. Asjatundjate sõnul muutub korteripõleng tapvaks lõksuks kahe-kolme minutiga. Tuletõrjujad tuletavad leheveergudel meelde, et tulekahju ei tähenda alati leeke. Vahel ei leegitsegi midagi, suits on suurim vaenlane.
Kuidas siis toimida: kui te ei suuda tulekollet või suitsu ja vingu-tekitajat leida, on pääsemiseks ainult üks tee – majast välja ja võimalikult kiiresti. Väljuda tuleb neljakäpukil või roomates, ühesõnaga võimalikult madala, põranda lähedal, sest seal on tõenäoliselt vähem mürkgaase. Kui võimalik tuleks enda järel kõik uksed ja aknad sulgeda, et tulekolle saak võimalikult vähe hapnikku.

Soome päästjate keskliit rõhutab, et tulekahju on ääretult julm ja võimas loodusnähtus.
ja päästjad on mures, sest inimesed ei mõistvat seda. Me oleme ju näinud palju ameerika filme, mis annavad olukorrast vale ettekujutuse. Tegelikus elus ei ole päästajate sõnul võimalik põlevas või suitsevas ehitises edasi tagasi joosta. Tegelikkuses on ehitises tulekahju tekkides juba nii palju mürke, et inimene kaotab kergesti teadvuse.
Kuidas toimida, kui ärkad keset ööd tulekahju alarmi või suitsuandri lärmi peale, seda tuleks eelnevalt mõelda. Põgenema peab mõistusega!
Kuidas tulekahju kustutada, selleks ei ole päästjate keskliidu andmeid ühest reeglit. Võimalus ise hakkama saada on vaid juhul, kui suits on üleval lae all, kui see on aga meetri jagu madalamal tuleb koheselt lahkuda.
Soome kodudesse paigutatud tulekahju-alarmid on ehitatud selliselt, et nad hakkavad tööle minuti jooksul pärast tule süttimist. Seadus näeb ette, et igas kodus peab olema vähemalt üks alarm, asukoht on oluline ja ka see, et alarmi_karbis oleks töötavad patareid. Muidu pole ju kasu. Uusimaks turvameetmeks on sprinkel, automaatne kustutus-süsteem, mida päästekeskus üritab nö kogu soome jaoks maale tuua. Selline süsteem on praegu olemas näiteks kõigis hoolekodudes ja eakate päevakeskustes.
Kanada kollegid on sprinklerit kasutanud kuuldavasti ligi paarkümmend aastat. Tõsi, see on tõstnud ka ligi 1,5% elamute hinud, kuid tulekahjus hukkunute hulk on vähenenud selle aja jooksul 97%, seda siis Vancouveris.

Soomel on nüüd ka oma ametlik loom – SOOME TõUGU HOBUNE
Soome kulutuuriminister Tanja Saarela tegi eile teatavaks soomlaste rahvuslooma – hobuse, Soome tõugu hobuse. Finlandia-talos toimunud pidulikul tseremoonial peo-sangarit ennast kohal polnud., kuid sellest polegi midagi, sest Soome tõugu hobusel on kogu alanud aasta piduhõnguline.
Tõugu hakati aretama nimelt täpselt sajand tagasi. Täna on riigis 19 500 hobust, ehk kolmandik kõigist tõugudest. Soometõgu hobune on soomes aretatud, mõni tugev geen on pärit ka põhja-eruoopast. Soome tõugu hobusel on ka iseseisvus-aastail olnud suur roll, kasutati ju teda nii iseseisvuse algaastail maa harimiseks, siis sõjas ja hiljem ülesehitusel. Ja edukalt ongi kasutatud, sest Soome riik peab sel aastal oma 90ndat sünnipäeva.

Kolmest Kuueni 14. veebruar 2007

Sildid: ,