Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

pühapäev, jaanuar 14, 2007

Kulda väärt kodu

Oma kodu on Soomeski üha kallim unistus. Siis päris oma-oma. Sest soomlased elavad meelsasti ka üüril või elamisõigusega korterites. Aga see on teine teema.
Uute korrusmajade hinnatõus on ehituskulude tõusuga võrreldes Soomes enam kui kahekordistunud. kodu ostukulusid suurendab ka jätkuvalt ning kiiresti kasvav laenuintress.
Näiteks võib tuua Helsingisse Arabianranta ehitatavate korterite hinnad, mis lõpp-kokku-võttes olid planeeritust juba ligi 20 protsenti kõrgemad.

Uute elamispindade hinnatõus on mõjutanud ka kinnisvaraturgu. Soome suurima kinnisvarafirma esindaja sõnul on mõnes piirkonnas uudistoodangu müügiaeg selgelt pikemaks veninud. Praegu müügis olevate korterite realiseerimisaeg on veidi alla aasta. Aasta tagasi vahetas korter omaniku 8 kuu jooksul.

Ehitusalase uuringufirma andmeil on uute korrusmajade ruutmeetrilt makstav hind tõusnud aasta jooksul kümnendiku võrra ehk ligi kaks korda kiiremini kui ehituskulud. Viimase kolme aasta jooksul on ruutmeeter kallinenud ligi kolmandiku. Uuringufirma sõnul näitab olukord, et pakkumine ja nõudlus ei kattu.

Uue elamispinna hankimine jääb nii ka Soomes paljudele vaid unistuseks, põhjuseks jätkuvalt kasvavad intressid, mis viimase paari aastaga on peaaegu kahekordistunud. Muudatusi olevat kinnisvaraturul oodata siis, kui intress üle viie protsendi.
Praegu valitseb kinnisvaraturu sunnitult vaikne hooaeg. Läinud aasta oktoobris kirjutas müügibuumi aeglustumisest pikemalt ka Soome ehitajate ajaleht. Peamine põhjus on ajalehe andmeil see, et müügis olevate korterite hulk on ligi kümnendiku võrra suurem. Sellest tulenevalt on Soome ehitusfirmad tööd selgelt vähendanud.
Teine põhjus on nn hinnavedurid ehk uustoodang, mis määrab kinnisavar hinda, tõsi, põhiliselt Helsingis. Kõige enam on uustoodang kallinenud satelliitlinnas Espoos. Ruutmeetreid saab kaks protsenti odavamalt Helsingist. Ja kõige soodsamad korterihinnad on pealinna lähiümbrusest Vantaal. Väidetavalt seetõttu, et enam kui pooled pakutavast on äärelinna ridaelamud.
Võrdluseks olgu öeldud, et kui mujal Soomes ostetakse täna kinnisvara vähem 5 protsendi võrra, siis pealinna ümbruses on ostjaid vähem tervelt 20%.
Korterid, nii uued kui vanemad jäävad müümata ja kõrge hinna tõttu lihtsalt tühjalt seisma.
Ka läinud suvel Espoos peetud elamumessile ehitatud korteritest pooled on senini müümata
Samas on vaikus nii uudne olukord, et uustoodangut jääb kätte veel üsna vähe, pealinna piirkonnas veidi enam kui paarsada korterit.

Kuna ehitustegevus jätkub endiselt kogu Soomes, soovitatakse ehitusfirmadel vältida nn riskiehitusi ja teha vaid neid objekte, mis on ette väljamüüdud.
Kuid tublide töömeestena hinnatud Eesti ehitajatel on Soomes jätkuvalt tööd ja võimalus end täiendada. Ka siis kui ehitustegevus aeglustub ja uudistoodang seisma jääb, sest eesti ehitajad oskavad renoveerida.

ER uudistele 14. jaanuar 2007

Sildid: