Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

pühapäev, jaanuar 07, 2007

Valimiskampaania Internetti!

Parlamendi valimised toimuvad märtsis ka Soomes ning seekordseteks valimisteks on parteid kavatsenud kulutatada rekordsummasid. Varasemast suuremat tähelepanu pööratakse internetikampaaniatele. Samas tehakse kampaaniaid ka traditsioonilisel viisil.

Parteide kampaaniaeelarvete kasv on tingitud ennekõike suurenenud toetustest: poliitikas liigub üha enam nn toetus-raha ja seekordsetele parlamendivalimistele on esmakordselt maksnud omapoolse summa ka riik.
Kuidas raha kasutatakse, sellele võib täna vastuseks saada vaid suunda andvaid vihjeid. Suur osa eurodest kulutatakse traditsiooniliselt: ajalehtede- ja telereklaamide peale. Kindel on ka, et parteid on avastanud interneti võimalusterohke mänguvälja.
Soome suurim partei “Keskusta” on lubanud muuhulgas täielikult uuendada partei kodulehekülge ja täiendada kujundust heli ja videolõikudega. Eesmärgiks: olla kaasahaarav.
“Keskusta” kasutab Interneti-kampaaniaks 10% eelarvest ehk 240 tuhat eesti krooni.
Sotsiaaldemokraadid kavatsevad internetikampaaniate osas liidripositsiooni haarata, rahastades just ennekõike valimislehekülgi ja kandidaatidereklaame.
“Kokoomus” on lubanud internetis välja käia nö “suurimad üllatused”. Senistele Blogidele ehk internetipäevikutele ja ketikirjadele lisaks, otsitakse ka pidevalt uusi võimalusi.

Kuidas on aga lood parteide liikmeskonnaga?
Tänane Aamulehti väidab, et parteilisus meelitab soomlasi järjest vähem,
Ka liikmes_maksud jäävad üha sagedamini tasumata, ajaleht andis ka numbrilise kinnitus, kirjutades, et täna maksab liikmesmaksu umbes 300 tuhat parteilast.
Paarkümmend aastat tagasi oli maksjaid ligi pool miljonit.

Nimekirjas on liikmeid kõige enam Keskustal, liikmesmaksude laekumisprotsent ei olevat neil aga teada.
Järgnevad Sotsiaaldemokraadid ja Kokoomus. Sajaprotsendilist maksude laekumist ei ole ka nende raamatupidamistel.
Kõige usinamad maksumaksjad on aga Kommunistlikus parteis, tegemist on ka Soome Parlamendis esindamata parteidest suurimaga.
Tulevikuväljavaateid on Aamulehti andmeil kõige enam Roheliste, sest see on ainus selgelt kasvav partei.
Kõige enam on liikmeid lahkunud vasakparteist, ja ka sotsiaaldemokraadid on viimase paarikümne aasta jooksul pidanud tugevalt rihma pingutama.
Kas ja kuivõrd see kõik mõjutab parlamendivalimiste tulemust, selgub 18. märtsil.

ER uudistele 7. jaanuar 2007

Sildid: