Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

esmaspäev, jaanuar 01, 2007

Väljakutsed ja kokkuvõtted

Soomes on kombeks aastaid kokku võtta ja ette mõelda uue aasta-päeval. Täpselt kell 12 on riigitelevisiooni kahel esimesel kanalil president ning kõne peetakse soome ja seejärel rootsi keeles.
Sel aastal ehtisid kõne ja kõnelejat Soome rahvuslilled piibelehed ning revääril ilutsev Kalevala ehe "Naisen ääni" (naise hääl).

President kõneles austusest ja lugupidamisest. Sellest, et eakad inimesed vajavad jätkuvalt abi ja hoolitsust ning et meie ehk ühiskonna kohus on seda võimaldada. Halonen rõhutas, et vanurite elukogemus ja teadmised on väärtuslik pärand kogu ühiskonnale. Austust ja väärtuste hindamist peab siis välja näitama ka tegudes. Ühiste võimaluste ja teenuste eest hoolitsemine on jätkuvalt väljakutse, eriti tänase Soome erinevaid vanuserühmi silmas pidades. Ning selleks, et õnnestuda, tuleb tegutseda koos.
Tundub kummaline, et kõigest sellest peab rääkima ja räägitakse ka siin Soomes. Heaoluühiskonnal on samuti omad proovikivid nagu mõradki.

President mainis kõnes koolituse ja hariduse kättesaadavuse tähtsust. "Kõigil inimestel peab olenemata vanusest, taustast ja sissetulekutest olema õigus võrdväärsetele koolitusvõimalustele."
President rääkis globaliseerumisest ja vastutusest. Sellest, et inimestel peab olema õigus liikuda. Rääkis ilmatikumuutustest ja kriisidega hakkamasaamisest.
Hea ja kombeka naabrina mainis president ka põgusalt Eestit.
"Soomel on erilised suhted Põhjamaade ja oma geograafiliselt lähimate naabrite Eesti ja Venemaaga," ütles Soome president, rõhutades jätkuvat koostööd lähinaabritega ning mainides jälle kord Põhjamõõdet ja selle võimalikku uuendamist.
Kõne lõpuks tänas teiseks ametiajaks valitud Halonen kõik toetajaid ja meenutas aastatagust presidendikampaaniat. Halonen kinnitas, et tema tookordne sõnum on jõus ka nüüd: president peab aktiivsemalt osalema ühiskondlike küsimuste lahendamises.
Kuid veel korraks tagasi rinnanõela sümboolika juurde: president kutsus kõik soomlasi üles aktiivselt osalema märtsis peetavatel parlamendivalmistel. Sedakord on neil valimistel ka pidulikum mekk man, sest Soomes on olnud terve sajandipikkune üldine ja ühtne õigus hääletada. Ja ka sellepärast, et riigi esinduskogu pühitseb oma 100. sünnipäeva.

Mida aga soome moodi öeldes sellest kõigest kätte jäi? Ehk üks vana ja kuuldud tõdemus:
"Maailm ei ole iseenesest aus ja võrdõiguslik. Inimestel tuleb maailmast selline teha."