Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

neljapäev, jaanuar 04, 2007

Suomi 90 Finland

Soome jaoks algas neljapäeval ametlikult 90. sünnipäeva-aasta.
Sünnipäeva-aasta mahutab palju erinevaid sündmusi kõikjal Soomes. Aastal on ka mitu teemat: “Ajalugu ja tulevik”; “Loodus ja suvi”; “Keel ja kultuur” ning “Muusika, disain, liikumine ja sport”.

Soome ladvik on viimastel aastatel usinasti pidutsenud, põhjuseks näiteks Riigi 100-aastane esinduskogu. Ja peomeeleolu jätkuvat veel kauaks, sest Iseseisev Soome on alati pidutsemist väärt! Eraldi teema on suurusjärk.
Sel aastal on tippsündmusi kokku kolm.
Üks kolmest, avaaktus, toimus täna keskpäeval Finlandia-talos ning enam kui 1700 külalise osavõtul avas sünnipäeva-aasta president Tarja Halonen, kes tõi lühikeses sõnavõtus välja Soome Iseseisvuse sünonüümid: tuleviku ja sõjaveteranid.
Aktusel esitleti aastapäeva temaatikat ja logo ning sündmusi. Samuti premeeriti logo-võistlusel osalejaid.
Märkimist väärib seegi, kuidas koostati tänane külalistenimekiri. Lisaks Soome sõjaveteranidele, koolinoortele ja Soomes elavate rahvusvähemuste esindajatele said kutsed ka kõik 200 Soome maakonda, ning omavalitsuste otsustada jäi, kellele täpselt kutsed edastatakse. Ette oli kirjutatud vaid, et külalisi saab olla kuni kolm, nad peavad olema erinevatest vanuserühmadest ja erineva taustaga.
Korraldajate sõnul oli külaliste valik üks aastapäeva teemadest, rõhutades, et iseseisvus on meie kõigi ühine hool ja tahe.

Sünnipäeva-aasta sõnaline tunnus ME! ("meie") viitab tänase soomluse laiaulatuslikkusele: lisaks põhirahvusele ja senistele vähemustele on Soomes palju nn. uussoomlasi (kodakondsuse eksamil või teenete eest saanuid) ja välissoomlasi. Aasta tunnuslause peaks ideeautorite sõnul kannustama “tegema ja tegutsema, ennekõike üheskoos, seda nii täna kui ka tulevikus”.
Muide, tunnuse autorid on tähekombinatsiooni ME kasutanud nii õigel moel kui tagurpidi keeratult, andes nii sõnale rahvusvahelise mõõtme: inglise keelne WE märgib nii ka Soome rahvusvahelisust, milles ühinevad kultuur ja koostöö.
Logo ja tunnuseid saab tänasest näha ka internetis.

Kuid Finlandia-talos lauldi täna ühiselt ka kolm soomlastele südamelähedast laulu.
Nende hulgast selgub aasta jooksul publikuhääletusena üks meloodia, millest saab detsembris esitatav õnnesoovilaul Soomele..

Detsembris peetakse kolmas tippsündmus ehk ühislaulmine koondnimetusega Lõbus Veerand Iseseisva Soome auks: 5. detsembri südapäeval on kõigil soomlastel ja Soome sõpradel võimalus osa saada sünnipäeva-meeleolust – Soomele lauldakse hääletuse võitnud õnnesoovilaulu ning sündmuse eesmärk on hetkeks peatada kogu riik. Selleks, et inimesed keseset oma igapäevatoimetusi märkaks ja tunnetakse: "Me oleme üks. Me oleme koos!"

ER uudised 4. jaanuar 2007