Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

reede, jaanuar 12, 2007

Ohtlikud moosipallid sõjaväes

Moosipallide ehk soomekeeli munkki’de söömine on nüüd tunnistatud ohuks.
Rasvas küpsetatud ja suhkurdatud või parem juhul glasuuritud moosipallid tekitavad nn. täiskasvanute suhkrutõbe ja mõjuvad veresoontele ummistavalt. Nii kinnitas täna Oulu ülikoolis avaldatud väitekiri.
Meditsiiniteaduste kandidaat Tuula Tähtinen uuris moosipallide ja kondiitritoodete mõju sõjaväelastele – jah, just sõjaväelastele, sest Soome sõjaväe igapäevarutiinide hulka on peaaegu sajandi jagu kuulnud moosipallide ahmimine. Kohvikõrvast maiustust saab sööklast peaaegu pidevalt ja rasvapallikesi süüakse ohtralt, uurimuse kohaselt ligi kolm korda enam kui ajateenistuse välisel ajal.
Moosipallide kuri mõjuvõim avaldub vere suurenevas rasvaprotsendis, sest sõdurite füüsilise koormusega ei suudeta saadud energiat kuidagi korvata.
Soome ajateenijate keskmine kaal on ajavahemikus 1997-2004 kolme kilo jagu tõusnud. Kahe viimase aastaga on kuurde tulnud veel 700 grammi.
Moosipalli-kõhukesega kaasnevad uurimuse väitel mitmed terviseprobleemid, neist tõsisem on vanemas eas lisanduv suhkrutõbi ja veeresoontelupjumine. Riskigruppi kuulub praegu umbes 10 protsenti rohkem või vähem ülekaalulistest ajateenijatest. Ühelgi normaalkaalulisel sõduri probleemi ei tõdetud.

Sildid: