Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, detsember 12, 2006

Sabad sõlmes ja kaelas

Soome teede- ja sideministeerium kavandab ida-piirile veoautodeparklaid.
Ministeerium teatas esmaspäeval ettepanekust, mille kohaselt plaanitakse piiriületuspunktidesse Vaalimale Virolahtisse ja Nuijamaale Lappeenrantasse suurte ootepiirkondade ehitamist.
Veoatode parklad peaks ministeeriumi andmetel mahutama vastavalt 1000 ja 500 veokit.
Parklad peaksid valmima ja kasutusele võetama hiljemalt 2008. aasta suvel ning platside kogumaksumus on ligi 23 miljonit eurot.

Teede ja sideministeeriumis esmaspäeval koos olnud koordinatsioonitöörühma andmeil on tulevikus kavas koostada plaan ka nö kaug-järjekorra koordineerimiseks. Kaug-järjekorrad võimaldaksid piiriületusel järjekorda broneerida. Lisaks sellele määratakse veoki-sabadele nö lubatud pikkus ja lepitakse kokku, kuidas piiril erinevates olukordades toimida.
Ka veoautoJUHTIDE olusid on kavandatud parandada: lubatud on korraldada näiteks tualett-ruumide olukorda ja piiripunktide jäätmemajandust.

Tuleval kevadel võetakse püsivalt kasutusele ka sadamate ootejärjekorrad. Ent pikemas perspektiivis plaanib Soome teede- ja sideministeerium edendada kaubavedu hoopis teisel moel: siirdudes maanteelt raudteele. Ministeerium teatas ka, et Soome toll on saanud Euroopa Liidu pilootprojekti raames loa kasutada Soome-Venemaa piiril peagi elektroonilist tollisüsteemi.

Hiljutisel Venemaa ja Soome peaministrite kohtumisel räägiti ka lokaalsetest teeparandustest, mis ministrite sõnul on möödapääsmatud. Kiireloomulistena toodi eraldi välja näiteks piiripunktide vahelised, ühendatud sõiduread ning piiripunktidest edasi Venemaa sisemaale viivad teed.

Soome ja Venemaa vahelised piiriületus-probleemid võetakse jälle kord esile Venemaa teedeministeeriumis 19. detsembril, mil Moskvas toimub riikide-vahelise kaubakomisjoni liiklustöörühma koosolek.

uudistele