Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

esmaspäev, detsember 04, 2006

Kansa on puhunut

"Haavoittunut enkeli" on soomlaste armastatuim maal

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli (1903) Haavatud ingel

See enam kui saja-aastane maal on soomlastele kõigist armsaim. Nii selgus Soome kunstimuuseumi Ateneumi korraldatud Maamme taulu (vabalt tõlkides: Meie riigi pildid)-valimisel.
Ateneumi kunstimuuseum pakkus kuue nädala pikkust hääletusvõimalust ning tingimuseks oli, et teos on Ateneumis olemas. Kuue nädala jooksul andis oma hääle 10 000 inimest ning Simbergi Haavatud ingel sai neist 1360.

Teisele kohale tõusis Helene Schjerfbeckin Toipilas (Haigusest toibuja või paraneja) 1201 häälega
ja kolmanda koha sai Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot (Võitlevad metsised) 1056 häälega.
Simberg (1873 - 1917) maalis soomlaste lemmikmaali Diakoniahaiglas Helsingis, toibudes raskest närvihaigusest.
Olgugi, et maalil kujutatu sobikski haigla lähedal oleva Loomaaia pargi miljöösse, ei kasutanud kunstnik oma töödes kunagi reaalset ümbrust. Simberg on öelnud, et vaid armastus töö vastu, teeb kunstiteosest ausa ja kõlbliku.
Kui maal Haavatud ingel oli esimest korda näitusel üleval, puudus teosel nimi. Või õigemini: kunstnik oli nimeks pannud mõttekriipsu. Sellega andis ta mõista, et maalil nähtu avaneb igale vaatajale eraldi ja ilma seletusteta. Maalist tehti hiljem ka teine versioon, mis ehib Tampere toomkirikut.

Mitmeti tõlgendatav maal
Maamme-taulu valimisel oli publikul võimalus oma valikuid ka põhjendada. Haavatud ingli kohta öeldi, et see on kaunis, mõtteid tekitav ja äratav teos ja et seda on võimalik mitmeti tõlgendada.
Paljude jaoks oli sel pildil soomlaste hingemaastik, teistele tähendas see Soome isesivusvõitluste võrdkuju. Osale vaatajaist oli see meeldetuletud looduse ja Töölön-lahe kaitse tähtsusest. Mõnele tähendas lapsepõlvemälestust.

Maamme Taulu valiti 27. septembrist-12.novembrini. Publikul oli võimalik minna otse Ateneumi või muuseumi koduleheküljele www.ateneum.fi
Et valik oleks pisutki lihtsam ja selgem, oli muuseum oma kogudest välja pakkunud 19 tööd. Neist enamus olid Soome kunstiklassikud. Loomulikult sai neile lisaks ka oma lemmikuid (ikka Ateneumi kogude piires) valida.
Omapoolse valikuga rõhutas Ateneum, et mitme kooliõpikutes ja võltsingutena esil olevad tööd on olmas ka originaalidena - Ateneumis.