Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

neljapäev, november 30, 2006

Suure maa mets ja minutid

Sel nädalal otsiti Soome ja Venemaa piiriületusprobleemidele lahendusi
peaministrite Matti Vanhaneni ja Mihali Fradkovi nõupidamisel Moskvas.

Pärast kohtumist nentisid peaministrid, et piiriületust kiirendav elektrooniline tollisüsteem ei ole veel kahepoolse kokkuleppe tasandile arenenud, kuna tegemist on Euroopa Liidu kompetentsi kuuluva teemaga.

Elektroonilise tollisüsteemi käivitamiseni püütakse kohati enam kui 50 km pikkuseks veninud veoautode järjekorda ohjes hoida järelvalvet lihtsustades ning tolliametnike hulka suurendades. Peale selle püüab Venemaa juhtida kaupa otse oma sadamatesse.

Peaministrid vestlesid pikemalt ka mõlemaid riike puudutaval metsatööstuse-teemal. Vanhanen avaldas muret Venemaa plaani pärast tõsta toorpuidu ekspordimakse. Venemaa majandusministeeriumi sõnul plaanitakse ekspordimaksu tõsta alates järgmise aasta jaanuarist kolme aasta jooksul kuni 30% aastas.

Matti Vanhaneni hinnangul võib Venemaa selline käitumine puidu ekspordi Venemaalt täielikult lõpetada. Ekspordimaksude tõus tundub esialgu siiski veel edasi lükkuvat.

Samal arvamusel on ka paberikontserni UPM Kymmene toorainehangete eest vastutav direktor Jaakko Sarantola, kelle hinnangul oleks ekspordimaksude tõstmine kahjulik nii Soome kui Venemaa metsatööstusele.

Lõppptulemuseks oleks, et Venemaa puidu eksport väheneks tunduvalt ning hinnatase langeks, kuna lääneriikide raha liiguks siis puidukaubanduses tunduvalt vähem.

Suurimat kahju tähendaks kallinev ekspordimaks aga hoopis Hiinale, kuhu Venemaa ekspordib puitu praegu ligi kaks korda rohkem kui Soome.
Ning üheks ekspordimaksu tõstmise põhjuseks ongi kuuldavasti Venemaa valitsuse soov takistada ebaseaduslikku puidueksporti Hiinasse.

Kuid tulles tagasi veel pikkade järjekordade juurde:
Vanhaneni sõnul tähendab igasugune kasvamine ka probleeme, ning ta kutusus Venemaad kui kaubanduspartnerit üles neid ühiselt lahendama.
Fradkovi sõnul on Soome ettevõtete huvi Venemaale jätkuvalt oluline ning seetõttu tuleb tõsiselt suhtuda ka piiriületusprobleemidesse.

Kohtumise lõppedes siiski midagi konkreetsemat kuulajaile kätte ei jäänud. Ehk vaid see, et hea poolena tõi Soome peaminister esile jällegi piirijärjekorrad, tõendamaks riikide vahelist vilgast kaubavahetusest. Eriti kui silmas pidada ühe Soome majandustegelase hiljutist ütlust – "Suuremal riigil on pikemad minutid".


ER uudistele 1.detsembril 2006

1 Comments:

Blogger Larko said...

Seda piirijama ja teisi taolisi Venemaaga seonduvaid küsimusi ei saagi sisuliselt arutada, kuna asja sisu seisneb milleski muus kui asjas eneses. Eilses Päevalehes oli selle kohta tore lugu, kus Putinit Ivan Julmaga võrreldi, kelle hommikuse tuju järgi (kas tahab lõhe või heeringat süüa) peab 160 miljonit inimest end häälestama. Selleks et teda korrale kutsuda, peaks EL kõva sõna välja ütlema, mida ta paraku teha ei saa, sest euroliidrid ei saa asjale üldsegi pihta.

01 detsember, 2006 14:21  

Postita kommentaar

<< Home