Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, jaanuar 17, 2007

Kilde Kolmest Kuueni

Öine veetõus jäi ka Soomes oodatust väiksemaks
Häireolukord anti Soome lahe rannikule. Helsingi lähiümbruses tõusis vesi esmaspäeval meetri jagu, kuid eile õhtul oli olukord juba rahulikum. Haminas oli vesi veel paarkümmend sentimeetrit kõrgemale, alanemist pole seni veel oluliselt märgata.
Oulus oli vesi lubatud piirist enam kui poolteist meetrit körgemal. Olukord muutus veelgi keerulisemaks just nüüd saabunud pakase tõttu. Öö möödus töiselt, liivakoti-tamme ehitades ja jääd lõhkudes.
Turu saarestik ja rannik on kõige nigelamas olukorras, sest inimesi on selles piirkonnas kõige enam. Veetase on 80 cm kõrgemal nö Turu normist. Rannaäärsed ehitised on liivakottide ja plastmassiga kaitsestatud. Reisisadama ümbrust turvatakse jalakäijate sildade ja liivakottidega.
Ning eile hommikul käis päästeteenistus ühest lasteaiast evakueerimas veevangi jäänud lapsi ja hoidjaid.

Kommitootja Fazer teatas esmaspäeval, et kavatseb muuta lakritsate ümbirpaberi kujundust
Põhjamaade suurim shokolaadi- ja maiustustetootja Cloetta Fazer on mõneti suisa sunnitud kaasajastama lakritsate ümbrispabereid, sest praegustel olevad lõbusad neegripoisid on viimase poole aasta jooksul palju kõmu tekitanud.
Faszeri LAKU-PEKKA- lakritsajuppi on juba 80 aastat ilmestanud lõbus, tumedat värvi lapsenägu Aastate jooksul on seda ehk pisut täiendatud, põhiliselt taustavärvi või kujundust. kuid ei enamat.
Firma suhtekorraldaja teatas esmaspäeval, et “Pakend on multikultuurses ühiskonnas äratanud liiga palju vastakaid arvamusi ning kui Laku-Pekka plaanib näiteks Euroopa Liidus turule tulla, siis peab välimust muutma.”
Milline uus kujunuds olema hakkab, sellest saame teada kõige varem ehk aasta lõpus.
Kaasajastatud ümbrisepabereid on Fazeril teisigi (Soome 90. sünnipäevaks ilmus müügile sini-ristilipulises ümbripaberis shokolaad). Nii suurt kõlapinda pole aga Fazeri puhul ükski seni leidnud.
Küll aga ühel teisel soome shokolaaditootjal probleeme olnud: mustanahaliste tegelaste pärast võetud müügilt ära kogu partii Neegrimusisid - aasta oli 2001. Maius on aga Soomeski ülipopulaarne ning nii tehti pisut muudatusi: pakendil olevaid mustanahalisi tantsijaid korrigeeriti: huuled joonistati selgelt õhemaks ja pilliroo-seelik joonistati riidest seelikuks. Suurim muudatus toimus aga nimes: nüüd müüakse Soomes lihtsalt Musisid või tootja järgi Brungbergi musisid. Olgugi, et kliendid vahel siiski Neegrimusisid küsivad 

Lõppes sooviavalduste vastuvõtt rock-ansambli solisti kohale
Nightwishi solistiks tahtjaid oli ühtekokku kaks tuhat: neist vaid pooled olid Soomest, ülejäänud avaldused saadi välismaalt.
Enam kui aasta ilma lauljata olnud ansambel asub nüüd koos plaadifirma esindajatega kuulama demo-lindistusi ning seda, MILLAL uue laulja nimi avalikustataks, öeldakse veebruaris.
Nightwish vallandas oma solisti Tarja Turuneni oktoobris 2005.
Ansambel avaldas toona internetis ametliku kirja, milles räägiti vallandamise põhjustest.
Sellele järgnes Soome mõõtkavas üsna suur skandaal, sest väidetavalt olid teguriteks ka armukadedus ja ühepoolne armastus. Nightwishi Tuomas Holopainen
Aasta tagasi teatas ansambel, et nad otsivad endale karismaatilist nais-solisti, kes lisaks suurepärasele lauluoskusele oskab ka korrektselt inglise keelt.
Nightwish on Soome muusika üks tähtsamaid ekspordiartikleid. Eriliseks teeb ansambli maailmakuulsuse seegi, et erinevalt teistest soomest tõusnud tähtedest - ansamblitest HIM ja The Rasmus – on Nightwishil leping Soome plaadifirmaga.

”Keltainen Pörssi” lõpetab veebruaris oma netilehe maksustamise
Eesmärgiks tarbjasõbralikkus ja uute kuulutajate meelitamine.
Rahalisi raskusi ei tohiks tulla, sest leht müüb sedavõrd rohkem reklaamipinda. Ehk siis mida rohkem käib netilehel uudistajaid, seda paremini müüakse sinna reklaame.
Ka mujal maailmas olevat kombeks, et vastavasisulised võrguteenused on tarbijale tasuta.
1996 aastal loodud “Keltainen Pörssi” ilmub nii paberil kui ka võrgus ja see on Soome suurim internetis olev kuulutuseteleht: registreeritud kliente on tugevalt üle miljoni ja nädalajooksul käib lehelt läbi ligi 2 miljonit huvilist.

Alko avaldas oma eelmise aasta läbimüügi tulemused – liitrites on see 111 miljonit.
Tulemus on paar protsenti varasemast parem. Kõige enam müüdi punaseid ja valgeid veini ja viina. Kuid eelmisel aastal olevat lisandunud ka vahuveinide populaarsus. Kõige enam osteti eestlastelegi tuttavat longerot.
Geograafiliselt olid populaarsemad tchiili, prantsuse ja hispaania veine. Palju osteti ka Itaalia ja Austraalia toodangut.
Soomlased ostavad kõige sagedamini odavat alkoholi, s.t. kõige enam ostetakse alla 10 euroseid pudeleid. Läbimüügi hulgast on neid nimelt tervelt 95 %.
Papi-veinid on samuti populaarne artikkel – saab korraga rohkem ja taara pärast pole muret.

Saade "Kolmest Kuueni" 17.01.2007

Sildid: