Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, jaanuar 23, 2007

Kas teadsid, et

Kolm seppa on kohtumiskoht. Sel platsil on sageli väike majake, poliitikute valimis- ja propagandaonnike. Ja kusagil seal toimub alati midagi - aegajalt on seal suis kogu puhkpilliorkester.

Kolme sepa kuju autor on Felix Nylund. See paikneb Aleksanterinkadu ja Mannerheimintie ristmikul, Kolme sepa väljakul. Kuju avati 1932 ning see kujutab kolme alasit taguvat seppa. Kuju tekitab turistide hulgas endisel suurt hämmastust, sest sepad on alasti.

Pronksist kuju graniidist jalami ülaosa ümber on ladinakeelne tekst MONUMENTUM – PONENDUM – CURAVIT – LEGATUM – J. TALLBERGIANUM – PRO HELSINGFORS A.D. MCMXXXII ("Kuju püstitas J. Tallbergi annetuste abil liikumine "Pro Helsingfors" aasta 1932"). Liikumine "Helsingi eest" kinkis kuju linnale. Tallbergi ärimaja asub Kolme sepa väljaku põhjapoolsel küljel.


















Kuju jalamil ja sepaalasil on sõjamälestus aastast 1944, pommikildudest tekkinud augud.

Sildid:

1 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

kas tead seda legendi, müüti , mida iganes, et kui 18 aastane süütu tütarlaps läheb sepa kujude juurde,siis pidavat sepad vasaraga taguma hakkama -- siiani polevat seda veel juhtunud :D

25 jaanuar, 2007 00:02  

Postita kommentaar

<< Home