Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

kolmapäev, jaanuar 31, 2007

Kilde Kolmest Kuueni III

Kaupmehed on allahinnatud plaatide-müügiga rahul
Soomes lõppes pühapäeval esimene ülemaaline plaadimüügi-ale.
Ale eesmärk oli tarbijale näidata, kui soodsalt ja isegi odavalt võib soomes plaate osta.
Jõulujärgselt alanud ale-hooaeg oli üllatavalt populaarne – tavaliselt maksab plaat 20-25 eurot. Nüüd sai oma lemmikud osta näiteks vaid 5 euro eest.
Kaupmeeste hinnangul osteti ka palju nö normaalhinnaga tooteid – plaate, filme, karaokesid jms.
Järgmisel aastal jälle!

Halb ilm viis soomlased kinno
Halb ilm, või ütleme siis lumevaene talv tõi novembris-detsembris rekordiliselt külastajaid.
Soome kinodekett Finnkino hinnangul on rahvas jälle pimedad saalid üle leidnud ning eelmise aasta jooksul käis kinos ligi seite miljonit soomes elavat inimest, ja see on ligi miljoni vaataja võrra enam kui varasemal aastal.
Üks eelmise aasta lemmikutest oli suusahüppaja Matti Nykänenist tehtud film ”Matti”, soome kinolinal nägi filmi ligi pool miljonit vaatajat. Aasta lõpus oli menukaim uusim James Bond.
Soomes ületab see film peagi poole miljoni vaataja piiri. Ja see on tugev näitaja Soome mastaabis.
Omamoodi rekord tehti ka kinopileti hindades Helsingi Tennispalatsi ja Kinopalatsi piletite hind on nädalavahetustel juba kohati 11 eurot. Tava-hind 6-8 eurot, laste filmid 5.

Soomlased on mures ilmastikumuutuste pärast
nii kinnitas ka mõni päeva tagasi avaldatud uurimus, mis puutuas esmakordselt soomlaste suhet soojeneva kliimaga oma kodumaal. Küsitlusele vastanute mure oli ühine, vanusest ja soost sõltumata.
Paistab, et kodanikud on ise valmis midagi ära tegema nö isiklikult elu muutes. Ning sellist suhtumist oodatakse ka naabrilt ja poliitikult. Uurimusest selgus seegi, millist infoallikat usaldavad soomlased ilmastikumuutuste küsimustes kõige enam. Nendeks olid Meteroloogiajaam ning muud samalaadsed ametkonnad. Hoolega jälgitakse teemat ka televiisorist ja ajalehtedest. Niisugused andmed saadi tuhandet soomlast intervjueerides.

Mannerheimi Lastekaitseliidu nõuandetelefon ja internetilehekülg on viimase aasta jooksul saanud kokku 1380 mure-ühendust. Naised on mannerheimi poole pöördunud sagedamini kui mehed. Ning probleemide on vist igal maal tuntud: kuidas vanemana hakkama saada ning kuidas jaksata lapsevanemana. Ka masendus ja hingeline kitsasseis on sagedasti murekõnedes esil.

Alaealised saavad marketitest kergelt alkoholi kätte.
Soome uuringufirma Stakesi hiljutisest uuringust selgus, et üsna lõdva randmega vahetab pudel omaniku ning ka baaris või restoranis vaadatakse tellija vanusele läbi sõrmede.
Sügisel uuriti olukorda Hämeenlinnas, ning selgus, et kõige enam rikkumisi tehti kioskites, väikestes poodides ja bensiinijaamades. Noored said siidrit ja õllekorvi kätte ilma, et keegi oleks nendelt dokumente küsinud.
Kuid kõige lihtsam ostukoht oli market.
Stakesi uuringust selgus ka, et juba veidi napsisele noorele müüdi, ilma pabereid tahtmata. Nii võeti ühes piirkonnas nö vahele näiteks 160 pubi, restorani, pizzeriat ja ööklubi. Kõige enam rikkumisi oli ööklubides.

Füüsilise vägivala hulk on Helsingis kasvanud nädalavahetustel ja just kesklinna piirkonnas, restoranide ja pubide läheduses. Huvitav on samas aga, et üldine kuritegevus on vähenenud. Politsei sõnul on tegemist tüüpiliste juhtumitega: kellelgi lõpevad sigaretid ja ta läheb kelletki nuiama ja nii see algab.

Sildid: