Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

reede, veebruar 09, 2007

Alkoholist nii ja naa

Tervise hoidmine ja parandamine on populaarseim uusaastalubadus
Järgnevad eluviiside muutmise-lubadus, inimsuhete parandamine, isikliku eelarve kontroll, enesetäiendamine ja tööga seotu. Lubadusi teevad väidetavalt keskmisest enam naised; need, kel on suuremad sissetulekud ja piirkonniti võrreldes on suurimad lubajad Soome lõunapoolses osas elutsevad kodanikud.
Suitsetamisest ja alkoholipruukimisest lubatakse samuti loobuda.

Alaealised saavad marketitest kergelt alkoholi kätte.
Soome uuringufirma Stakesi hiljutisest uuringust selgus, et üsna lõdva randmega vahetab pudel omaniku ning ka baaris või restoranis vaadatakse tellija vanusele läbi sõrmede.
Sügisel uuriti olukorda Hämeenlinnas, ning selgus, et kõige enam rikkumisi tehti kioskites, väikestes poodides ja bensiinijaamades. Noored said siidrit ja õllekorvi kätte ilma, et keegi oleks nendelt dokumente küsinud. Kuid kõige lihtsam ostukoht oli market.
Stakesi uuringust selgus ka, et juba veidi napsisele noorele müüdi, ilma pabereid tahtmata. Nii võeti ühes piirkonnas nö vahele näiteks 160 pubi, restorani, pizzeriat ja ööklubi. Kõige enam rikkumisi oli ööklubides.

Füüsilise vägivalla hulk on Helsingis kasvanud nädalavahetustel ja just kesklinna piirkonnas, restoranide ja pubide läheduses. Huvitav on samas aga, et üldine kuritegevus on vähenenud. Politsei sõnul on tegemist tüüpiliste juhtumitega: kellelgi lõpevad sigaretid ja ta läheb kelletki nuiama ja nii see algab.

Alko avaldas jaanuaris, nagu ikka, oma eelmise aasta läbimüügi tulemused – liitrites on see 111 miljonit. Tulemus on paar protsenti varasemast parem.
Kõige enam müüdi punaseid ja valgeid veini ja viina. Kuid eelmisel aastal olevat lisandunud ka vahuveinide populaarsus. Kõige enam osteti eestlastelegi tuttavat longerot.
Geograafiliselt olid populaarsemad tchiili, prantsuse ja hispaania veine. Palju osteti ka Itaalia ja Austraalia toodangut.
Soomlased ostavad kõige sagedamini odavat alkoholi, s.t. kõige enam ostetakse alla 10 euroseid pudeleid. Läbimüügi hulgast on neid nimelt tervelt 95 %.
Papi-veinid on samuti populaarne artikkel – saab korraga rohkem ja taara pärast pole muret.

Alkohol on arengupeetuste tekke suurim põhjus
Täna hommikune teleprogramm Aamu-tv pakkus tõsise uudisloo, öeldes et viina tõttu sünnib igal aastal umbes 600 puuetega last. Ja neist iga kümnes on tõsiste kahjustustega.
Lootekahjustused on Soomes lisandunud, ja eriti selgelt paistab see silma Põhja-Soomes, kus näiteks kümme aastat tagasi oli selliseid juhtumeid aastas vaid paar.
Võimalikke kahjustusi nähakse liiga hilja, alles siis kui esimesed inimese arengu seisukohalt olulised nädalad on seljataga, ja seetõttu hilineb ka abi.
Kui varem on siinsetes nõuandlates öeldud, et natuke ikka võib – mis tähendab saunaõlut või klaasikest veini. siis tänase uudise kohaselt on arstid ühiselt nö NULL-LIINI valinud. Ehk siis ei ainsatki klaasi, pudelist rääkimata.
Siiani on öeldud, et õlu isegi soodustab rahulikku rasedust.
Täna peetakse suureks alkoholikoguseks nädalas/10 pudelit õlut, milles 2,8-4,5 protsenti alkoholi, ehk siis see õlu, mida toidupoest osta saab.
Soomes on alkohol jagatud laias laastus kaheks: toidupoes ja alkoholipoes müüdavaks.
Uudises sõna võtnud arst nentis, et alkoholi tagajärgedesse ja selle kasutamisse suhtutakse ehk pisut liiga lõdvalt. Väide põhineb asjaolul, et kui arengupeetust põhjustaks mõni ravim või kemikaal, oleks juba ammu lokku löödud.

Alkoholiseadus
Soome Esinduskogu võttis 7.veebruaril vastu alkoholiseaduse. Tähtsamad sätted on siin:
* Alkoholi reklaamimine on televisioonis keelatud ajavahemikul kl. 7.00-21.00 Keeld puudutab kõiki alkohoolseid jooke alates 1,2% ehk siis siidrist viinani.
* Pudelid sildistatakse hoiatustega: "toode on ohtlik teie tervisele", "alkohol ohustab loodet".

saatele Uudis+ 8. veebruaril 2007

Sildid: