Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, august 15, 2006

Toomkiriku süütajatest

Porvoo Toomkiriku põleng toob kohtupinki kolm, 18-20 aastast, noort. Põlengust tekkinud kahjusid hinnatakse 10 miljoni euroga ning süüdimõistmisel võib ees oodata noori eest oodata pikk vanglakaristus.
Kohtuistung algab Porvoo ringkonnakohtus kuu lõpus ning otsuse tegemisele eelneb neli kohtupäeva. Porvoo peaprokuröri Petri Vaaja sõnul süüdistatakse põlengu süütamises kahtustatavat 18-aastast noormeest tahtlikus süütamises. Teised kaks noorukit astuvad kohtupinki süütamisest mitteteatamise pärast.
18-20 aastased noorukid olid õnnetuse hetkel alkoholi tarvitanud. Kaks noormeest ja üks neiu andsid end ise järgmisel hommikul politseis üles, pärast ülekuulamist võeti teine noormeestest vahi alla.
Süüdimõistmise korral võib põlengupõhjustajat ees oodata kahe kuni 10 aastane tingimusteta vanglakaristus. Kaasosalistele võib seadusega määrata rahatrahvi või kuni pooleaastase vangistuse.

Mai lõpul toimunud põlengus hävis täielikult Porvoo toomkiriku katus.
Kiriku sisustus on kustutusainest, veest ja suitsust tekinud jälgedest hoolimata rahuldavas seisus. Ka kiriku otsakolmnurgad jäid püsti ning need on endiselt toestatud. Toomkiriku kõrval paiknevad kirikla ja kellatorn päästeti.
Tekkinud kahjuseid on hinnatud 10 miljoni euroga. Kustutustööd kestsid kolm päeva. Ida-Uusimaa läänis paikneva kiriku kunstiväärtustesteks loetakse kirikusaali keskaegseid maale ning 13.sajandist pärit Neitsi Maarja kuju.
Kiriku kantsli ehitasid kohalikud käsitöölised 16. sajandil, samast ajast pärinevad ka krutsifiks, küünlajalad ja põlengus purunenud kroonlühtrid.
13. sajandil tundmatu põhja-saksa arhitekti projekteeritud Porvoo Toomkirik on Soome üks kuulsamaid maamärke ja ka suure ajaloolise tähtsusega - Venemaa keiser Aleksander andis siin 1809 aastal oma ametivande ning soomele autonoomia. Porvoo toomkiriku katus peaks valmima just selle sündmuse 200 aastapäevaks.

ER uudistele 15. augustil 2006