Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, august 01, 2006

Lapsepõlve televisioon

Laste saated olgu lastesõbralikud

66 000 soomlast nõuab lapsele sobilikke lastesaateid

Soome kultuuriminister Tanja Karpela võttis 18. aprillil vastu 66 000 soomlase poolt allkirjastatud pöördumise, milles soovitakse praegusest kvaliteetsemaid lastesaateid. Pöördumises on eraldi välja toodud kommerts-telekanalitel MTV3 ja Nelonen näidatavad multifilmid, mis on sageli liiga teravaid elamusi pakkuvad ning vägivaldsed.

Allkirjakogumist alustasid eelmisel sügisel Keurust pärit kooliõpilased, 17-aastane Milla Hietanen ja 18-aastane Matleen Mikkonen. Neidude ettevõtmist toetati koheselt Seinäjoel, Vilppulas, Haapamäel, Oulus, Tamperel ja Kemis. Kuid allakirjutanute seas on inimesi kõikjalt Soomest.
Tütarlaste sõnul on MTV3:e ja Neloneni lasteprogrammidest sündinud mulje, et vägivalla ja jõuga probleemide lahendamine on meie maailmas tavaline ja lubatud moodus.
Samuti annavad mõned saated justkui muuseas mõista, et elus toimetulekuks peavad just eriti tüdrukud olema piltilusad ja kõhnad kui piitsavarred.
Keurust pärit tudengid on pöördumisse kirjutanud ka lastele sobivaid saateid, millede kordused on Soome kodudes alati oodatud ning millede sarnaseid tuleks soome lastele teha ka tulevikus. Kvaliteet-saate märki kannavad allakirjutanute meelest näiteks Soomes väljamõeldud ja toodetud Metsatroll Rölli ning Külli-tädi lood. Ja sisseostetud filmidest näiteks Pipi Pikksukk, Vahtramäe Emil ja Karupoeg Puh.

Allkirjade rohkus oli algatajatele meeldiv üllatus
Pöördumise teksti tehes arvasid tüdrukud, et kokku saadakse heal juhul mõnisada allkirja. Kuid kultuuriminister Tanja Karpelale anti üle 65 913 inimese ühine soov.
Nimede kogumine toimus nii interneti vahendusel, kui ka paberi ja pliiatsiga.
Lisaks minister Karpelale viidi tekstist ja nimedest koopiad kommertstelekanalitele MTV3, Nelonen ja Soome riigitelevisiooni, samuti ka Mannerheimi Lastekaitseliitu ja sotsiaalministeeriumi juures töötavale lasteõigusteametnikule* Maria Kaisa Aulalle.

Kommunikatsiooniministeerium kavatseb saadete sobivust kontrollida
Pöördumisse kirjutatud mure on juba mõju avaldanud. Aula esitas mõni nädal tagasi kommunikatsiooniministeeriumile palve, et telerist näidatavaid lastesaateid ja nende sobivust kontrollitaks.
Aula sõnul peaks uurimus toimuma nii, et kõik Soomes näidatavad soomekeelsed kanalid seatakse ritta ning erapooletu zhürii vaatab saated läbi.
Ministeerium on ettepanekuga nõus ja võtab selle korraldamise südameasjaks, sest tegemist on investeeringuga tulevikku.
Hindamisele tulevad näiteks saadetes ja filmides näidatav vägivald, soorollid ja erinevate probleemide lahendamisviisid.
Samuti uuritakse lähemalt, missugused saated ühele või teisele vanusele sobivad ja millised saated võivad otseselt mõjutada laste arengut ja maailmapilti.
Oluline on siinkohal veelkord rõhutada, et huvi on tõesti suur ja eesmärk kõigil osapooltel üks: anda lastele turvaline lapsepõlv.

Tulevik toob pisut parema lapsepõlve
Milla Hietanen ja Matleena Mikkonen on rahul, sest avalikule kirjale andis oma nime nii suur hulk inimesi.
”Kui selle tulemusena nüüd kasvõi üks multifilm neil kahel kanalil lastele sobivama vastu vahetatakse, siis oleks põhjust kohe väga rahul olla!” tõdeb Mikkonen.
Ka Soome Riigitelevisioonile anti avalik pöördumine üle, kuid seda ennekõike tänuga hea (kasvatus)töö eest. Kuid pisike tagamõte on sel samuti:
”YLE suund on igati õige. Loodame, et YLE on pakutu põhjal valmis peatselt ka vaatajauuringu tegema, et välja selgitada, mida siis täpselt näha soovitakse.”
YLE lastesaadeteosakonna peatoimetaja Teija Rantala sõnul on riigitelevisioonil vaatajate nostalgia-lembus juba kõrvataha pandud.
”Plaanime eetrisse anda korduseid vanadest armsatest lastesaadetest. Ning püüame valida näitamiseks sellise aja päevast, et neid näeks võimalikult palju huvilisi. Ka täiskasvanud!”

_____________________________________________

Pöördumise tekst:
Kas mäletad veel aega, mil lastesaated oli vägivallata ja sealt tõesti võis õppida midagi? Neis lastesaadetes ”sai paha alati teenitud karistuse nii, et lapsed võisid õppida nende vigadest ja sedagi, kuidas on õige olukordi lahendada!”
Kas mäletad veel neid saateid, kus ”pahal ja kurjal” polnud kohtagi?
Kas Sina tead, mida Sinu lapsed täna telerist näevad ja vaatavad? Kas Sina oled kursis nende saadetega, mida erinevad telekanalid lastesaadeteks nimetavad?
Meie arvates ei ole lendavad, kõnelevad ja sõdivad hiigelrobotid ning koledad monstrumid midagi sellist, mida koolieelikud telerist nägema peaksid.
Või kus ülistatakse kuulsust ja au, mis teiste jalgealla tallamisega saavutatud. Meie ei soovi anda lastele sellist maailmapiti.
Tahame, et lastele näidatakse telerist turvalisi saateid, et oleks võimalik vaadata ka vanade armsate saadete kordusi. Lisaks sellele soovime ka uuemaid, kuid ennekõike lastesõbralikke saateid ja filme.
Käesoleva pöördumisega teeme ettepaneku kõigile teile, kes te otsustate: mõistkem lastesaadete väärtus!
Sest see ei ole täiskasvanutelt ära võetud aeg, vaid väikese vaataja oodatuim hetk.

Toome siinkohal ära mõned saated, mis on korduseid väärt: Tohtori Sykerö, Alfred J. Kwak, Maija Mehiläinen (Mesimummi seiklused), Barbapapa, Olipa Kerran Elämä (Oli Kord Elu), Olipa Kerran Ihminen (Oli Kord Inimene), Histamiini Hevonen, Halinallet (Kalli-karud), Kummikarhut, My Little Pony, Kylli-tädin Tarinoita (Külli-tädi Lood), Rölli (Metsatroll), Tao Tao, Nalle Luppakorva (Karumõmm lontkõrv), Vili Vilperi (Vilgas koaalapoeg), Kaukametsän Pakolaiset, Peukaloisen Retket (Pöialpoisi lood), Pipi Pikksukk, Vahtramäe Emil, Karupoeg Puh jpt.

http://www.lastenasialla.net/

_____________________________________________

Taust

KES?
Milla-Maaria Hietanen, 17-aastane Keurust pärit tudeng, kes õpib sotsiaal- ja tervishoiu erialal.
Matleena Mikkonen on 18-aastane Keuru gümnaasiumi viimase klassi õpilane.
Nendega koos kogusid paberi ja pliiatsiga aadresse veel mitmed inimesed üle Soome.

MIS?
Paljud meist on omaette või tuttavatega arutanud, et miks on lastele suunatud telesaated nii ”jõhkrad”. Siit sündis tahe, panna need mõtted paberile.

KUIDAS?
Kirjutades avalik pöördumine, millele kogutakse allkirju nii vanal moel paberi ja pliiatsiga kui ka tänapäevasemalt – interneti teel.

MIKS?
sest telerist näidatavad lastesaated annavad meie lastele vääristunud maailmapildi.
Koolieelikud õpivad matkides. Ja nii matkivad nad ka telerist nähtut. Saated mõjutavad otseselt laste käitumist ja õpetavad neile negatiivseid hoiakuid. Lapsed omandavad telerist mõtlemisviisi nagu oleks asjade lõhkumine, kaaslaste löömine, inimeste alavääristamine ja vägivallaga olukordade lahendamine täiesti normaalsed ja täiskasvanute elus igapäevased.
Telerist nähtud ja koheselt ka ise järele proovitud võitlusvõtted ja sõnavara võetakse ka mänguplatsile ja lasteaeda kaasa. Lõpuks käitub väikene laps nagu räige robot, saamata ise aru oma tegevuse väärusest. Ka kuulsusejanu ja pahatahtlik auahnus on liialt sageli saadetes esil.
Tüdrukutele mõeldud saadetes (näitena Spice tytöt) on lausa kohustuslik olla ilus, piits-peenike ja täiuslik. Sest muidu ei saavat elus hakkama!
Poistele mõeldud saadetes (näitena Pokémon) tuleb aga omavahel võidelda, kuni ikka ise võitjaks jääd.
Lastel, nii poistel kui tüdrukutel tuleks algusest peale elada teadmisega, et mitte keegi meist ei ole täiuslik ja ei peagi olema!
Meie käesolev pöördumine puudutab annekõike nädalavahetusel esitatavaid lastesaateid. Siis on valik ja pakutu kõige kohutavam. Ja just siis on lastel kõige rohkem aega teleri ees istuda.
Tahame paremaid ja lastesõbralikumaid saateid ekraanile, nii uusi kui ka vanu!

KELLELE?
Pöördumine anti 18. aprillil edasi Soome kultuuriminister Tanja Karpelale, koopiad anti edasi ka pöördumises mainitud kommertstelekanalitele MTV3, Nelonen ja Soome riigitelevisioonile. Neist viimane sai teksti tänutäheks tehtud töö ja õige suuna eest. Tekstid anti üle ka Mannerheimi Lastekaitseliidule ja sotsiaalministeeriumi lasteõigusteametnikule** Maria Kaisa Aulale.

Pöördumisele kirjutas alla 65 913 inimest.

_____________________________

* ja ** soomekeeli on ta lapsiasiavaltuutettu

Ajakiri "Pere ja Kodu" august 2006