Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

teisipäev, aprill 18, 2006

Venemaa ja Soome

Peaminister Matti Vanhaneni kutsel saabub täna Soome Venemaa peaminister Mihhail Fradkov.
Kahepäevane visiit algab Oulust.
Venemaa delegatsioon külastab Põhja-Soomes ühte Euroopa suurimatest tehnoloogiakeskustest – Technopoli. Edasi lennatakse Helsingisse, kus peaministrid avavad ”Venemaa majanduspäevad”.

Venemaa peaministri Mihhali Fradkovi kaaskonda kuulub ka Venemaa majandus- ja kabandusminister German Graf, kes kohtub siin oma Soome kollegi Paula Lehtomägiga.
Peaminister Fradkovi võtab Helsingis vastu ka Soome president Tarja Halonen.

Ametlike vestlusteemade märksõnadeks on majandusareng, liiklusküsimused ja piiriäärsete piirkondade koostöö.
Ilmselt räägitakse ka Euroopa Liidu ja Venemaa suhetest ning energiateemadel.

Kahe naaberriigi – Venemaa ja Soome suhted on HEAD.
Pragmaatiline suhtumine ”on, nagu on!” aitab ka näiteks Karjalast lahkunud soomlastel täna hakkama saada.
Või nagu kirjutab oma internetikodulehel Soome välisminister Erkki Tuomioja ”tagasiteed minevikku ei ole, ja ei saagi olla.”
Samas nendib Tuomioja, et ”Soome n-n. Venemaapoliitika võimalused sõltuvad ka tulevikus Venemaa enda sisemisest kujunemisest ja Euroopa üldisest arengust”

Soomlaste huvi ja suhtumine Venemaa vastu on loetav ka mitmetes internetifoorumites, näiteks nagu Moskva.info, kus soomlane räägib oma Venemaa-hirmudest.
Ohtudena näeb tavakodanik ökoloogilisi katastroofe, muretsedes Sasnovõi Bori tuumaelektrijaama olukorra pärast ja Soome lahe võimaliku reostumise hirm. Kuid soomlase rahulikku öö-und needki seigad veel väga ei sega. Leitakse hoopis, et suur oht sünnib inimesel sageli (vaid) kõrvade vahel: nii mõnigi soomlane leiab, et Venemaa ei ole pidev oht vaid pigem VÔIMALUS

Mida head on suur naaber aga soomlaste ellu toonud?
Erinevatest foorumitest leitu põhjal saan öelda kolm tähtsamat:
Esmalt tuuakse välja majanduslikud suhted, ja eriti see, et Venemaa on hea kaubanduspartner.
Teiseks leidub ühine noot muusikast, sest romansid ja nukker melanhoolia on ka soomlasele väga hingelähedane.
Ning kolmandal kohal see Venemaa, mida näeb soomlasest turist.

ER uudistele 18. aprill 2006