Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

reede, oktoober 08, 2004

Vaikiv suursaadik

Jaakko Kalela nimetati Soome Suursaadikuks Eestis

Soome Vabariigi Presidendi kantselei direktor ja presidendi välispoliitiline nõunik Jaakko Kalela nimetati reedel Soome uueks suursaadikuks Eestis.
Kalela ametiaeg algab STT (Soome Uudisteagentuur) andmeil septembris 2005, mil praegune suursaadik Jaakko Blomberg jääb pensionile.
Kalela saab jaanuaris 61-aastaseks, seega jääb ka tema oma uuest ametist pensionile.

Enne Tallinnasse kolimist töötab Kalela veel mõnda aega Soome Välisministeeriumis, kus ta alustab tööd järgmise aasta märtsis.
Soome ajakirjandus on juba jõudnud Kalela vaikivaks saadikuks ristida – Jaakko Kalela ei anna nimelt intervjuusid. Ka oma ametissenimetamist ei soovinud mees mingil moel kommenteerida.
Kalela on Soome Vabariigi presidendi teenistuses olnud alates 1973. aastast, algselt välispoliitilise erinõunikuna ning alates 1984. aastast kantseleidirektorina ja välispoliitilise nõunikuna.
Kalela on olnud keset välispoliitilisi otsuseid enam kui 30 aastat ja nõustanud 4 presidenti.
Sotsiaaldemokraat Kalela oli üks neist tõusvatest poliitikatähtedest, kes jäid omal ajal silma president Urho Kaleva Kekkonenile. Hiljem kutsus president Kekkonen Kalela appi kujundama Soome välispoliitikat.
Ajalooürikute andmeil oli teine võimalik abimehe kandidaat praegune Soome Riigikogu spiiker Paavo Lipponen.
Nende faktide põhjal võib vaid tõdeda, et tegu haruldusega – Jaakko Kalela on oma ametis ning elus näinud ja kuulnud palju, kuid mälestusteraamatut mees tõenäoliselt ei kirjuta.

Kalela järglast presidendikantselei direktori ametikohale pole veel nimetatud.

stt- mtv3