Teretusi Koopast

"Nigut nina koopast välja pistad, läheb jamaks!" toriseb ta, kuid jätkab uuditse uurimist. Sest tahtmine on aru saada ja mõista, kuid vahel ei taipa tuhkagi - maailmal on oma reeglid. Ja koopaelanikul on tunne nagu ühel sümpaatselt rahuvalvajal Liibanoni-Iisraeli piiril: "Kujutad ette küll, et oled kohtunik, kuid selle mängu reegleid ei vaevu Sulle mitte keegi tutvustama." Nii ta siis seedib nähtut: kooparahus, teistelegi.

neljapäev, september 08, 2005

Sixpack’iga köögitoimkonnas

Kohusetundlik ja põikpäine, kuid enda vastu üdini aus on see mees, kes iga päeva kiirusega võidu jookseb.

“Kiire on igapäevane kaaslane: tööd on viis päeva nädalas ja trenni teen ka kuus päeva nädalas,” räägib MEELIS SUSI (29), kes jumaldab söögitegemist ja kelle rinna alt leiab kuuldavasti vaevata sixpack’i.

Täisnimi: MEELIS SUSI
Sünniaeg: 21. 11. 1975
Sünnikoht: Rapla
Praegune elukoht: Iirimaa
Perekonnaseis: Hõivatud
Amet: restorani kokk

KULTURISM:
Klubi: Olympic Cold
Pikkus: 170
Võistluskaal: 80 kg
Võistlusväline kaal: 86 kg

Saavutused võistlustelt:
2002 - R.I.B.B.F First Timers - 2nd Place Ireland
2003 - R.I.B.B.F u 80 kg - 1st Place Ireland
2004 - R.I.B.B.F 1st Place Ireland; - E.B.B.F.U Estonian Championship 2nd Place; - Mr. Universe Qualifier 3 group 2nd Place Ireland
Eeskujud: Dorian Yates
Tugev külg: Sixback
Nõrgim külg: Sääred
Motivatsioon: head tulemused
Eesmärk: Euroopa meistritiitel
Isiklikud rekordid: jalapress 325kg, rinnalt 135kg

LEMMIKUD:
Aastaaeg: suvi ikka
Jook: spordijook
Film: The Day After Tommorrow
Toit: Fillet steak
Riietus: metsik
Muusika: rock
Loom: suslik

Sa oled restoranikokk - kuidas nii juhtus?
“Elu õpetas. Koolis ma seda õppinud ei ole, kuid ametieksami tegin Eestis, Majaka teeninduskoolis ära. Olen juba üheksa aastat kokana töötanud ja esimese koolituse sain oma sugulase kõrval tegut-sedes. Ta oli Kohilas, Veski baaris peakokk.”
Kuidas selle köögikuninga ametiga ikka on: mulle tundub, et kokk kas ollakse või mitte, seda väga õppida ei saa. Või arvan metsa?
“Ei, sugugi mitte. Ka mina arvan nii. Ja fakt on ka see, et koolipingis saab vaid piiratud hulga teadmisi. Olen suurima õppe saanud just siin, Iirimaal, ühe hotelli köögis. Eesti jääb ses osas palju maha. Julgen nii väita küll, sest olen siin olnud kahes restoranis peakokk.”
Susi eesti keel on pisut roostes. Veidi häbelikuna tunnistab ta, et emakeel on jõudnud piiri taga elatud nelja aasta jooksul ununeda, olgugi, et elukaaslaseks on eestlanna:
“Töö käib ju siin inglise keeles ja ega girlfriendiga räägitud eesti keel seda lünka täida. Tegelikult suhtleme ka omavahel palju inglise keeles, sest Sigrid soovib keelt praktiseerida.”
Mida teed Sa kõige paremini?
“Trenni! Ma jumaldan seda. Tegelikult on ka minu amet, kokka-mine minu suurim oskus. Need kaks käivad koos: trenn ja söök. Tõsi, ma ise väga neid roogasid ei söö, mida teistele pakun.”
Milline on Sinu bravuur, see toit, mis kõige paremini õnnestub?
10 oz fillet with roasted oven potato and red wine jus! ehk maakeeli üks paras tükk loomafileed ahjukartulitega ja mõõdu järgi punast veini.”
Kuidas inglased reageerisid, kui kuulsid, et oled Iirimaal õppinud?
“Eriti see neid küll ei seganud, suhtuvad positiivselt. Kuid nüüd olen tagasi jälle Iirimaal. Siin on treeninguvõimalused paremad. Ja minu klubi on ju siin.”
Susi töötab Longfordi linnas, pubis nimega Keenans ja peab ametit, millel nimeks second chef. Keenans olevat muide väga populaarne koht ja tänu sellele on köögitoimkonnas alati kiire.
Mis teeb ühest kohast populaarse? Miks seal käiakse?
“Hea söök, sobiv hind ja suured portsjonid.”
Kas eestlasi ka näed?
“Ei, ja tegelikult parem nii, sest need eestlased, kellega siin olen kokku puutunud, on väga ninakad ja ennast täis.”
Kas need on Sinu isiklikud kogemused või kohalike hinnang?
“Omad kogemused.”
Milline on iirilik pubi?
“Kliendid suhtuvad siin töötajatesse väga soojalt. Me oleme nagu nende hulgast. No näiteks võime omavahel kõigest rääkida ja istuda tellimust võttes nendega ühes lauas.
Pubid iseenesest on väga stiilsed, mugavad ja puhtad. Ja muidugi - suitsetamine on siinsetes pubides seadusega keelatud.”
Kas pubid on õllekad?
“Päris mitte, kuid pubid jagunevad kaheks: osades on ainult alkohol ja suupisted. Teised, nagu näiteks ka Keenans, on aga rohkem restorani-tüüpi.”
Täna Meelis tulevikuplaane ei tee, sest kiiret polevat kuhugi. Töökoht on hea ja leping ausalt legaalne ning just nii kauaks kui tänasele second chefile sobib.
Susi elurütm annab nii hingele kui füüsisele võimaluse vormis püsida: hommikul vara trenni ja pärastlõunal tööle, sinna vahele mahuvad sõbrad, kallim ja iirimaine loodus - mida elult muud tahta?

sarjast "Juurteta juurdunud" ajakirjast BINOKKEL 8. Sept 2005.a.

Statcounter